23948sdkhjf

Transformation af tidligere rådhus til multifunktionel bygning

RØNSLEV har haft ansvaret for den ingeniørmæssige rådgivning og projekteringsledelse af den ambitiøse transformation af det tidligere rådhus i Horsens.

Det færdige projekt, Horsens Samlingspunkt, skal under ét tag samle Horsens Bibliotek, Borgerservice, Sund By, Center for Kommunikation og Teknologi samt en række aktivitetslokaler. Ib Wulff Andersen hos Rønslev har været projekteringsleder på projektet - først for udviklerne M+ og AP Pension og siden totalentreprenøren S. Guldfeldt Nielsen. RØNSLEV har i januar har afleveret udførelsesprojekt.

Transformationen indebærer både bevaring og fornyelse. Cirka en tredjedel af den oprindelige bygning rives ned for at give plads til nye funktioner, mens resten bevares og optimeres. Horsens Samlingspunkt er et af de første renoveringsprojekter i Danmark, der fuldt ud følger EU’s taksonomikrav for bæredygtigt byggeri. Dette stiller særlige krav til materialegenanvendelse og ressourceoptimering.

"Alt, hvad vi nedbryder, skal dokumenteres og genbruges i en eller anden form. For eksempel er alle de gamle lamper blevet upcyclet med ny indmad og genbrugt i kontorområderne," siger Ib Wulff Andersen.

Sammenlignet med DGNB-certificering stiller taksonomien endnu skrappere krav.

"Hvor DGNB giver en vis fleksibilitet i valg af bæredygtighedsinitiativer, er taksonomien langt mere konkret og bindende. Minimum 70% af bygningens materialevægt, der fjernes skal genbruges eller genanvendes i den resterende bygning eller genanvendes andre steder," uddyber han.

Udfordringer med dokumentation og konstruktion

En af de største udfordringer har været at dokumentere de eksisterende konstruktioners bæreevne.

"Vi kunne ikke finde dokumentation for den oprindelige pælefunderings bæreevne, så vi har arbejdet med en strategi, hvor den nye vægtpåvirkning ikke overstiger 5% af den oprindelige belastning," forklarer Ib Wulff Andersen.

Dette har stillet store krav til beregninger og præcise analyser, især fordi bygningen også har skullet kunne rumme nye funktioner som et bibliotek, hvilket indebærer en betydelig belastning fra tunge bogreoler.

"Når vi arbejder med eksisterende bygninger, er vi nødt til at være ekstra forsigtige, fordi vi ofte mangler de originale data. Derfor har vi haft en tilgang, hvor vi kun tilføjer minimale ekstra belastninger, så vi ikke behøver at dokumentere konstruktioner helt fra bunden," siger han.

Et overdækket atrium i det ene gårdrum krævede dog statisk dokumentation som for et nybyggeri. Men det er en tilbygning, der på ingen måde har fat i den gamle bygning, og dermed er de to bygninger uafhængige af hinanden.

Når vi arbejder med eksisterende bygninger, er vi nødt til at være ekstra forsigtige, fordi vi ofte mangler de originale data. Ib Wulff Andersen, projektleder i RØNSLEV

Det eksisterende varmesystem i kontorområderne er genbrugt, men ventilationsanlæggene måtte udskiftes, da de ikke længere kunne opfylde moderne energikrav. De gamle opdelte vinduer er blevet skiftet ud med vinduespartier med større glasareal for at forbedre lysindfaldet og arbejdsmiljøet indendørs med samtidig respekt for bygningens oprindelige arkitektoniske udtryk.

Innovative genbrugsstrategier

Solcellepaneler fra en tidligere installation er blevet genmonteret på bygningens tag med nye invertere. Derudover har projektet arbejdet med selektiv nedbrydning, hvor materialer som mursten, døre og træværk enten genbruges på stedet eller videredistribueres til andre byggeprojekter.

"Alt, hvad vi river ned, bliver sorteret, og vi dokumenterer præcis, hvor materialerne genbruges. Det er en proces, der kræver en omfattende logistik og registrering, men det er nødvendigt, hvis vi skal bygge mere bæredygtigt," siger han.

Horsens Samlingspunkt forventes færdigt i 2026 og vil stå som et forbillede for fremtidige transformationsprojekter i Danmark. Projektet viser, hvordan historiske bygninger kan revitaliseres og bringes i tråd med moderne bæredygtighedsstandarder.

"Vi har arbejdet med at bevare så meget som muligt, samtidig med at vi optimerer bygningens funktion og drift. Det er en balancegang, men også en enormt givende proces," afslutter Ib Wulff.

Om RØNSLEV

RØNSLEV spænder bredt og referencelisten tæller mange forskellige typer af byggerier og projekter. Projektering af bærende konstruktioner er en af virksomhedens kernekompetencer. DGNB-auditorer rådgiver om bæredygtigt byggeri, udarbejder CO2-beregninger, kortlægger bygningernes ressourcer og sikrer dokumentation omkring bæredygtighedscertificering og de nye bæredygtighedskrav fra EU.

Artiklen er en del af temaet Renovering.

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.172