23948sdkhjf

Transformationer med tanke for miljø og mennesker

Tegnestuen RAMT har specialiseret sig i at transformere eksisterende bygninger med så meget genbrug som muligt. Det handler om at spare på ressourcerne og få brugerne til at opdage værdien ved at indrette sig efter rammerne. Et nyt projekt ved Skovbyskolen viser vejen.

I Skanderborg Kommune er man netop gået i jorden med et renoveringsprojekt. Skovbyskolen skal udvides, fordi man har brug for mere plads, men da det samtidig er en kongstanke i kommunen, at man skal bygge med så lavt CO2-aftryk som muligt, er man landet på en innovativ løsning med genbrug – rigtig meget genbrug, faktisk. Andetsteds i kommunen skulle man alligevel til at lukke Bakkeskolen i Hørning, og her stod man med et modulbyggeri fra 2016, der godt nok var meget slidte, men som havde et potentiale for genbrug.

For at realisere planerne, allierede man sig med tegnestuen RAMT, der netop har specialiseret sig i transformationsprojekter med lave CO2-aftryk. Indehaver af RAMT, Søren Theodor Vedsted, forklarer: “Det er efterhånden ikke unormalt at genbruge materialer i den slags projekter, men jeg tror, det er første gang nogensinde, at man genbruger hele bygninger på denne måde. Det kan lade sig gøre, fordi der er tale om modulbyggeri – men dem står der mange af rundt omkring i landet, så potentialet er stort.”

Genbrug over hele linjen

De enkelte moduler fra Bakkeskolen skal nu pilles ned, skilles ad for at blive opdateret, men generelt kan der genbruges rigtig meget. “Der skal nogle steder, skiftes isolering og tilføres en ny facadebeklædning af træ og stål for at føre modulerne op til kravene fra bygningsreglementet, men både vægge, gulve og gulvbeklædning kan faktisk genbruges,” siger Søren Theodor Vedsted.

“Det er efterhånden ikke unormalt at genbruge materialer i den slags projekter, men jeg tror, det er første gang nogensinde, at man genbruger hele bygninger på denne måde.” Indehaver Søren Theodor Vedsted, RAMT

I overgangszonen mellem det eksisterende byggeri og de genbrugte moduler bliver det tydeligt, at der er tale om to forskellige byggerier, men det er faktisk meningen.

“Jeg mener, at det har en kvalitet i sig selv, at man på den måde bekendt med, hvad er det for en slags byggeri. Det signalerer også, at kommunen gerne vil stå ved, at man ikke altid behøver bygge nyt.”

I mellembygningen har man i øvrigt kunnet genbruge vinduer fra en nedrivningsmoden SFO-bygning ved Virring Skole – endnu et eksempel på genbrugstanken.

Giver mere mening – også økonomisk

Projektet i sin helhed er blevet til i et tæt og tillidsfuldt samarbejde mellem RAMT, Michael Nørregaard Dahl fra Skanderborg Kommune, Fenger Arkitektur og A&I rådgivende Ingeniører. I processen har alle parter været engageret i målet om at få tilpasset brugernes behov til de konkrete bygninger, i stedet for som normalt omvendt.

“Vi renoverer og transformerer minimalistisk – det handler om at nøjes med det, vi har og se en værdi i det. Jo mere simpelt vi kan gøre det, des bedre kan vi passe på os selv og kloden. Det er samtidig også en økonomisk attraktiv løsning i denne sag, for det er billigere at flytte og optimere end at bygge nyt,” slutter Søren Theodor Vedsted.

Skovbyskolen ventes at stå færdig i juni måned.

Fakta om RAMT

RAMT er en kreativ tegnestue, der fokuserer på klodens ressourcer – et vigtigt designparameter i alle opgaver, der skal løses. Virksomheden arbejder med en bred vifte af projekter – fra offentlige byggerier til transformation og restaurering – altid med fokus på at integrere funktionalitet og æstetik.

Se mere på www.ramt.dk

Artiklen er en del af temaet Renovering.

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.176