Gamle betonrør er vores største kloakrisiko
Med mange tusinde rørledninger under private hjem og boligblokke vil Danske Kloakmestre især løfte fokus på de gamle betonrør, som er utætte og dermed være årsag til både udsivning fra rørene eller indtrængning af grundvand eller nedbør i ledningsnettet. Især af hensyn skybrud og hensyn til grundvandet er der grund til mere opmærksomhed på de gamle rør.
”Der er brugt betonrør frem til 1970’erne, hvor man gik over til PVC-rør, og ved mange private hjem og boligblokke er der hundredtusindvis af betonrør, som trænger til et eftersyn,” siger formand for Danske Kloakmestre, Verner H. Kristiansen, og fortæller:
”Grundvandet stiger og kan trænge ind i de utætte betonrør og derfra ud i ledningsnettet eller kan blive presset op i kældre, lige som regnvand fra store regnskyl”.
De gamle betonrør kan især blive utætte i samlinger, hvor man tidligere ofte tætnede med ler. Nogle rør kan tætnes med en strømpeforing, som kan udføres uden opgravning. Strømpen af polyester skaber et ’rør i røret’, når den blæses op og hærdes.
”Det kan sammenlignes med en indre skal af glasfiber, og kan bruges ved utætte eller beskadigede rør. Det kan holde mindst 50 år, så det er en god og billigere løsning, som vi ofte kan klare på en dag,” siger Verner H. Kristiansen.
Den skjulte udgift
Det er ikke uvant for kloakmestrene, at kunderne gerne vil spare på udgifterne til kloaksystemet.
”Det ligger jo gemt under jorden, og for de fleste er det ikke noget man tænker over, før det ikke fungerer. Derfor så vi gerne et krav til kontrol, ligesom vi har til skorstene og oliefyr, for kloaksystemet har også en stor indvirkning på vores fælles miljø og spildevand,” siger Verner H. Kristiansen.
Med krav til separation af kloakrør i regnvand og spildevand er kloakmestrene med til at sikre, at regnvand fra private grunde ikke ledes ud i spildevandsnettet. Nogle husejere vælger dog at genbruge de gamle spildevandsrør til regnvandsrør, og der ikke altid en god idé. De autoriserede kloakmestre anbefaler sammen med Teknologisk Institut, at gamle betonrør ikke genbruges til spildevand.
”Hvis ikke man får tjekket og tætnet utætheder i rørene, vil vandet sive ud, og ligger rørene langs en kælder kan det give fugt og endda oversvømmelse i kælderen ved større regnmængder,” siger Verner H. Kristiansen.
Danske Kloakmestre
Forening for ca. 400 autoriserede kloakvirksomheder i hele landet, som fortrinsvist leverer kloak-arbejde for private husejere, erhverv og boligforeninger.
Garantiordning for private for op til 100.000 kr.
Fordi de autoriserede kloakmestre har et bestyrket ansvar, sørger foreningen for at holde kurser for medlemmerne om regler og ny viden. Seneste kursus handlede netop om, at kloakmesteren skal informere husejerne om risici ved ikke at sørge for at tætne eller udskifte rør.
”Reelt kan vi sige nej til at udføre en opgave, hvis ikke kunden vil følge anvisninger og regler. Omfanget af utætte betonrør er mindst lige så stort som omfanget af slidte faldstammer, og med kloakrør er der risiko for både husejeren og for miljøet,” siger Verner H. Kristiansen.
”Vi må som branche påpege, hvor vigtigt det er at få tjekket de gamle betonledninger, og få dem tætnet eller udskiftet. De utætte rør er en risiko for både stigende grundvand og store nedbørsmængder, som kan trænge ind i ledningsnettet, eller blive presset ind i kældre.” Verner H. Kristiansen, formand Danske Kloakmestre
Opfordringen fra Danske Kloakmestre er, at grundejerne får foretaget en inspektion af rørene, som kloakmestrene kan foretage med en enkel kamerainspektion eller tæthedsprøvning. Netop fordi utætte eller beskadigede rør kan give problemer for både den enkelte husejer og for grundvand eller spildevandsnettet, ser Danske Kloakmestre gerne, at husejere kunne få fradrag via Håndværkerfradraget.
”Vi synes, det ville give mening, at private husejere kunne få tilskud, fordi det påvirker miljøet og forsyningsnettet,” siger Verner H. Kristiansen.