ObelHus er blevet moderniseret med omtanke
ObelHus i Aalborg er et fremtrædende eksempel på, hvordan man kan renovere en klassisk, historisk bygning og samtidig føre den op til moderne standard – og med et Svanemærke som prikken over i’et. Den ikoniske bygning på Strandvejen 14, der oprindeligt blev opført i 1938 som tobaksfabrik og senere anvendt af Aalborg Universitet, fremstår nu gennemrenoveret og omdannet til 65 moderne lejligheder, der især henvender sig til mindre familier, unge par eller singler, der ønsker at bo centralt i Aalborg.
Bag renoveringsprojektet står bygherren C.W. Obel Ejendomme, der er begejstrede for resultatet, forklarer afdelingschef, Michael W. Henriksen: “Vi har skabt en spændende ejendom, hvor den gamle fabriks sjæl videreføres i moderne lejligheder. Vi har bevaret den oprindelige konstruktion og truffet stilistiske valg baseret på bygningens unikke karakter. Samtidig har vi sikret en reduceret miljøbelastning med minimeret energiforbrug og gennemtænkte materialevalg.”
Unikke boliger i Aalborg
Projektet præsenterede en række arkitektoniske udfordringer, da man skulle sørge for at bevare bygningens industrielle udtryk fra 1938. Renoveringen blev udført i samarbejde med HP Byg, C.F. Møller Architects og ingeniørfirmaet Brix & Kamp, og alle parter har bidraget til et godt samarbejde, forklarer Michael W. Henriksen: “Der er ingen tvivl om, at vi har skabt nogle boliger med helt andre kvaliteter, end hvad vi ellers ser på markedet i Aalborg. Der er meget højt til loftet – nogle steder op mod 3,5 meter, og det særlige shedtag giver et ideelt lysindtag. Samtidig kan man se og fornemme den gamle industribygning gennem det hele.”
Arkitektonisk drømmeopgave
Bygningens oprindelige betonstruktur, de ikoniske trapper og en imponerende loftshøjde har sammen med facadens genkendelige udtryk gjort renoveringen til et særligt spændende projekt at arbejde på, forklarer Søren Tortzen, der er afdelingschef hos arkitekterne C.F. Møller i Aalborg: “Det giver så meget mening at transformere tidligere gamle byggerier til at få nye funktioner, og det har arkitekt og kongelig bygningsinspektør Preben Hansen, der i sin tid tegnede tobaksfabrikken, gjort muligt. Det er et meget enkelt hus, som har været dejligt at arbejde med, fordi det har været fremtidssikret.”
“Svanemærket stiller blandt andet krav til lavt energiforbrug og godt indeklima, og materialerne er nøje kontrolleret – bortset fra søm og skruer er alt praktisk talt Svanemærket,” Michael W. Henriksen
Ambitionen var at føre bygningen op til moderne standarder – med ydmyghed overfor det kulturhistoriske udtryk: Råhuset blev bevaret og flere af de gamle bygningsdele som loftsplader og døre genbrugt, mens klimaskærmen opgraderes med nye vinduer, isolering og facadepuds.
“Bygningens hovedkonstruktion er et grid af søjler og bjælker, så indvendigt er der ingen bærende vægge. Derfor har vi kunnet tage alle lette vægge ned og bygge nyt indvendigt, mens det æstetiske udtryk er bevaret og har givet mulighed for at skabe nogle virkelig enestående boliger, med stor rumlighed og flot lysindfald,” siger Søren Tortzen.
FAKTA: C.W. Obel og C.W. Obel Ejendomme
C.W. Obel blev grundlagt i 1787 som en tobaksfabrik i Aalborg og udviklede sig til en af byens største arbejdsgivere. I 1961 fusionerede virksomheden med andre tobaksproducenter og blev en del af Skandinavisk Tobakskompagni. I dag fungerer C.W. Obel som et investeringsselskab med fokus på ejendomsinvesteringer gennem datterselskabet C.W. Obel Ejendomme, der ejer +40 ejendomme i København og Aalborg.. Virksomheden er fuldt ejet af Det Obelske Familiefond, etableret i 1956, som støtter filantropiske projekter, bl.a. i Nordjylland.
Se mere på www.cwobel-ejendomme.dk
FAKTA: ObelHus
Den nyrenoverede ejendom ObelHus ligger centralt i Vestbyen i et af Aalborgs mest populære områder. Lejlighederne i ObelHus henvender sig til mindre familier, unge par eller singler, der ønsker at bo centralt i Aalborg – tæt på byens mange samlingspunkter. Lejlighederne, der er henholdvis 1, 2 og 3 værelser og varierer i størrelse fra 48 til 114 m², har alle altan eller spansk altan samt adgang til fælles tagterrasse.
Se mere på www.obelhus.dk.
Det er én ting at modernisere en bygning som ObelHus, men det er noget helt andet at gøre det på et niveau, hvor renoveringen kan opnå det eftertragtede Svanemærke – men det er netop, hvad man har gjort. Med Svanemærket stilles der strenge krav til både bygningens energiforbrug, indeklima og de anvendte materialer. I ObelHus-projektet er der således lagt vægt på flere forskellige former for genbrug og bæredygtige løsninger. For eksempel er den oprindelige betonstruktur bevaret og isoleret for at opfylde moderne energikrav, og der er anvendt genbrugsmaterialer som glasuld fremstillet af op til 75% genbrugsglas til isolering.
Når det gælder facaderne, er de designet uden brug af skadelige biocider og afsluttet med en biocidefri facadepuds, der beskytter mod alger og svamp. Indvendigt er der installeret ventilationssystemer med varmegenvinding, hvilket reducerer energiforbruget og sikrer et sundt indeklima for beboerne.
“Svanemærket stiller blandt andet krav til lavt energiforbrug og godt indeklima, og materialerne er nøje kontrolleret – bortset fra søm og skruer er alt praktisk talt Svanemærket,” siger Michael W. Henriksen.