23948sdkhjf

Svanen viser vej til en god renovering med fokus på miljø

ObelHus i Aalborg er Jyllands første svanemærkede bygningsrenovering. Den gamle tobaksfabrik er renoveret til 65 lejligheder i en proces med klima og miljø som omdrejningspunkt og Brix & Kamp A/S som rådgivende ingeniører.

Vi kender alle det grøn-hvide svanemærke fra de miljøvenlige køkkenruller og vaskepulveret i supermarkedet, men mærket er også det miljørigtige stempel for mange andre produkter og processer, som svanemærkede produkter benyttes til. For eksempel renoveringer af bygninger.

ObelHus i Aalborg er Jyllands første og Danmarks hidtil største bygningsrenovering, der er blevet svanemærket. C. W. Obels tobaksfabrik fra 1938, som siden har været en del Aalborg Universitet, er nu 65 moderne lejeboliger, der er renoveret miljøkorrekt.

"Vi ønsker at renovere bæredygtigt, genanvende og renovere i stedet for at rive ned og bygge nyt, som er blevet et stadig stærkere mantra for byggebranchen de senere år. Desuden var strategien for renoveringen, at bygningens gamle funktion som tobaksfabrik skulle kunne genkendes i de nye boliger i samspil med bæredygtighed. Vi har derfor brugt meget af det gamle og suppleret med nye materialer og inventar, som skulle være dokumenteret miljørigtigt," fortæller partner og afdelingsleder for de rådgivende ingeniører Brix & Kamp A/S, Jacob Munch.

Brix & Kamp A/S har i ObelHus-renoveringen været bygherrerådgiver for C.W. Obel Ejendomme og ingeniørrådgiver for entreprenøren HP Byg samt stået for brandrådgivning og certificering. I de processer har Miljømærkning Danmark, der står bag Svanemærket og -certificeringerne i Danmark, pejlet Brix & Kamp og de andre partnere i ObelHus-renoveringen i den rigtige retning.

"Folkene fra Miljømærkning Danmark har været super gode og forstående medspillere i at få projektet og svanemærkningen til at lykkes. Deres vejledning på baggrund af vores tanker og ønsker har været en stor hjælp allerede i projekteringsfasen, og de har flere gange været på pladsen undervejs i selve renoveringen. Ingen af vi involverede har prøvet at svanemærke en renovering før, men med den gode hjælp og en konstruktiv tilgang er alle opgaverne løst godt," siger Jacob Munch Nielsen.

Ved at søge svanemærket er partnerne i byggeriet gået en anden vej end ellers, da DGNB i det seneste årti er blevet den gængse miljø- og klimacertificering, danske renoveringer og nybyggerier stræber efter at opnå.

”Svanemærkningen er en god, lineær proces for blandt andet rådgivere og projekterende. Inventar og materialer fandt vi ved nemt at slå produkterne op i lister over svanemærkede produkter.”
 
Jacob Munch Nielsen, afdelingsleder, Brix & Kamp

"Vi har fået DGNB-certificeret mange byggerier. DGNB er hængt op på mange regler, data og dokumentationskrav, mens svanemærkningen er mindre dokumentationstung og en god, lineær proces for blandt andet rådgivere og projekterende. Inventar og materialer fandt vi ved nemt at slå produkterne op i lister over svanemærkede produkter. Det er dokumentation nok, for leverandørerne af produkterne har på forhånd fået certificeret deres produkter som betingelse for, at de kan blive optaget på listerne," siger Jacob Munch Nielsen.

Han fortæller, at netop den brede, folkelige genkendelighed i det grøn-hvide svanelogo var en af årsagerne til, at de i projektet valgte at gå den vej.

"Svanemærket er alment, positivt opfattet og kendt bredt fra hverdagsprodukter som vaskepulver, mens kendskabet DGNB nok mere begrænser sig til os i byggebranchen. Vi talte for eksempel på forhånd med ejendomsmæglere, som ikke kendte DGNB. På grund af den bredere, folkelige appel tænkte vi, at Svanemærket ville styrke udlejningen af lejlighederne. Svanemærket har for os været en ny og god metode til at håndtere miljø og bæredygtighed, som vi bestemt kommer til at benytte igen," konstaterer Jacob Munch Nielsen.

Brix & Kamp

Brix & Kamp er en af Danmarks ældste rådgivende ingeniørvirksomheder med rødder i 1930’erne. Virksomheden dækker Nordjylland med kontorer i Hjørring, Aalborg og Frederikshavn, men arbejder i hele Danmark og udlandet.

De knap 60 medarbejdere favner fra projektering af nybyggeri og især renovering af boliger, sygehuse og energianlæg til tilstandsrapporter og helhedsplaner for boligområder.

ObelHuset har 65 moderne lejeboliger: 1-, 2- eller 3-værelses lejligheder fra 48 til 114 m² centralt i Aalborg.

Bygningen er renoveret af bygherre C. W. Obel Ejendomme, totalentreprenør HP Byg, C. F. Møller Architects og Brix & Kamp. Parterne har arbejdet sammen om nedbrydning, projektgranskninger og miljøkortlægning af de oprindelige konstruktioner m.v. Alle materialer, løsninger og processer lever op til Svanemærkets krav fra Miljømærkning Danmark.

Svanemærket er det officielle nordiske miljømærke, der blev af Nordisk Ministerråd i 1989.

Produkter og serviceydelser på flere end 50 produktområder – som renovering af bygninger –kan certificeres med Svanemærket. Flere end 27.500 svanemærkede produkter er i dag på det danske marked.

Artiklen er en del af temaet Renovering.

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.176