23948sdkhjf

Nye EU-regler skærper kravene i forhold til asbest: Fiberbinder® gør byggeriet klar til fremtidens standarder

Med indførelsen af en ny EU-lovgivning, der skal være fuldt implementeret ved udgangen af 2029, bliver håndteringen af asbest en endnu vigtigere opgave for bygherrer. Direktivet medfører en endnu lavere grænseværdi for asbestfibre i luften, og det introducerer samtidig en ny tilgang til håndtering af de farlige fibre, hvor det ikke længere er tilstrækkeligt blot at gøre rent.


Besøg Fiberbinder her: www.fiberbinder.dk

”Med den kommende lovgivning kommer der et endnu større fokus på at nedbringe antallet af asbestfibre i luften, og der kommer i den forbindelse yderligere fokus på at minimere risikoen for, at fibre hvirvles op,” forklarer Morten Einshøj, medindehaver af Fiberbinder ApS.

Fiberbinder® er en dansk løsning, der netop gør dette. Produktet fikserer de asbestfibre, som ligger i revner og sprækker og på ru overflader, og som derfor ikke kan støvsuges væk. Ifølge Morten Einshøj sikrer løsningen både et bedre arbejdsmiljø og sparer samtidig bygherrer for uforudsete omkostninger ved at skabe faste tidsplaner og fast projektøkonomi.

Farlige fibre kræver mere end rengøring

Asbest, som i mange år har været anvendt i byggematerialer, udgør stadig en risiko i dag - især under renovering og nedrivning af ældre bygninger. Problemet opstår især, når fibre frigives fra materialer, som ikke kan rengøres helt.

”Vi ser ofte, at selv grundig støvsugning ikke kan fjerne alle fibre,  fordi de gemmer sig i revner og sprækker og på ru overflader. Når håndværkere derefter går i gang med at bore, hamre og på anden måde skabe dynamik på det sanerede område, risikerer de at frigive de asbestfibre. Det er en stor udfordring først og fremmest for arbejdsmiljøet, men også for tidsplanen,” siger Morten Einshøj.

Fiberbinder® tilbyder en løsning, der fikserer fibrene nede i revner og sprækker, så de ikke frigives under arbejdet. Produktet er særligt velegnet til trækonstruktioner på loftarealer, hvor det ofte er meget svært at komme helt i bund med rengøringen.

Nye forventninger til bygherrer

EU-direktivet fastsætter, at medlemslandene skal sænke grænseværdien for asbestfibre fra 3000 til 2000 fibre pr. kubikmeter luft. Men ifølge Morten Einshøj bør grænseværdien ikke være målet i sig selv:

”Det handler ikke bare om at komme under en bestemt grænseværdi. Målet bør være at reducere antallet af fibre i luften mest muligt, så de håndværkere, der daglig arbejder på disse områder, får så lille eksponering som muligt. Det skyldes, at forskning viser, at risikoen for asbestrelaterede sygdomme stiger i takt med eksponeringen, og derfor bør bygherrer iværksætte alle rimelige tiltag for at minimere risikoen,” understreger han og fortsætter:

”Den nye lovgivning kommer givetvis til at betyde, at der kommer et endnu større fokus på bygherrens ansvar for at skabe sikre arbejdsforhold. Især offentlige bygherrer og store boligforeninger, som ofte står bag store renoveringsprojekter, bør være opmærksomme på de nye krav.”

Fiberbinding sparer tid og penge

Ingen værnemidler kan stå alene, understreger Fiberbinders medindehaver.

Den bedste tilgang er en kombination af tiltag, der både sikrer grundig rengøring, fiberbinding og korrekt anvendelse af traditionelle værnemidler.

”Det er fremtiden at tænke fiberbinding ind som en fast del af arbejdsmiljøet. Vores produkt er én af de brikker i puslespillet, der sikrer, at man minimerer antallet af farlige fibre i luften mest muligt, og det er en løsning, som allerede har hjulpet mange,” siger han.

Udover at beskytte arbejdsmiljøet giver Fiberbinder® også økonomiske fordele. Morten Einshøj forklarer, hvordan produktet kan være med til at holde tidsplaner og budgetter på sporet:

”Hvis man ikke læser Fiberbinder® ind i starten af sit projekt, risikerer bygherrer ofte at bruge meget store ressourcer på urimeligt mange rengøringer og urimeligt mange prøvetagninger, fordi man bliver ved med at finde asbestfibre. Det kan få tidsplanen til at skride og budgettet til at eksplodere. Ved at tænke Fiberbinder® ind allerede i udbudsfasen kan man undgå de problemer og sikre en mere effektiv proces, samtidig med at arbejdsmiljøet forbedres.”

For bygherrer, der ønsker at kombinere sikkerhed med økonomisk ansvarlighed, er Fiberbinder® derfor en oplagt løsning.

Fremtidens arbejdsmiljø

Med de kommende EU-regler er det tydeligt, at byggebranchen står over for en omstilling på dette område.

Fiberbinder® viser vejen frem ved at tilbyde en løsning, der ikke kun overholder lovgivningen, men også skaber bedre arbejdsforhold for håndværkere og sikrer bygherrernes investeringer.

Fiberbinder® fikserer udover asbestfibre også både sundhedsskadelige mineraluldsfibre og andet sundhedsskadeligt støv. Produktet kommer således til at spille en stor rolle ikke bare på asbestområdet, men også i forhold til sundhedsskadeligt støv generelt, som også bliver et større og større fokusområde.

”Fiberbinding er kommet for at blive,” konkluderer Morten Einshøj.

FIBERBINDER®

  • Trænger nemt ind i revner og sprækker, der er svære at rengøre.
  • Indeholder ingen sundhedsskadelige eller miljøproblematiske ingredienser.
  • Skader ikke trækonstruktionen.
  • Kan påføres og opbevares ned til minus 10-15 grader.

Læs mere på Fiberbinders hjemmeside: https://www.fiberbinder.dk/

Kilde: FIBERBINDER®

Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.081