23948sdkhjf

Virker det bekendt? Danske arkitekter oplever flere benspænd end nordiske kollegaer

Ifølge en nye undersøgelse fra Nordic Architect Panel oplever danske arkitekter i højere benspænd fra lokalplaner i byggeprocessen sammenlignet med arkitekter i resten af Norden

Her er rettelserne i grammatikken for artiklen:

Hvis man som arkitekt herhjemme føler, at der er mange benspænd i byggeprocessen eller lokalplanen, kan der måske godt være noget at snakke om.

I hvert fald er det en følelse, som flere danske arkitekter deler.

En ny undersøgelse fra Nordic Architect Panel, som Swisspearl står bag, viser nemlig, at 40 pct. af de adspurgte danske arkitekter har svaret, at de altid eller ofte oplever, at lokalplaner eller lovgivning tilgodeser tunge ydervægskonstruktioner frem for lette ydervægskonstruktioner såsom træ, stål og fibercement.

Til sammenligning er tallet for hele Norden 24 pct.

Ikke mange reguleringsmuligheder

Her er rettelserne i grammatikken for teksten:

Trods lokalplanlægning ofte arbejder med at tilgodese udviklingen af mere bæredygtigt byggeri, oplever flere af de adspurgte i undersøgelsen, at lovgivningen kan virke hæmmende.

I en pressemeddelelse fra Nordic Architect Panel fortæller lektor ved Institut for Bæredygtighed og Planlægning ved Aalborg Universitet, Michael Tophøj Sørensen, at der er en række retsprincipper i forbindelse med lokalplanlægning, der skal overholdes.

Principperne kan i visse henseender virke kontraproduktive, når arkitekter og rådgivere ønsker at implementere mere klimavenlige tiltag i byggeriet.

- Sagen er bare det, at når der er tale om, at noget skal tjene klimamæssige hensyn, så er lokalplanerne ikke altid det bedste værktøj, siger Michael Tophøj Sørensen i pressemeddelelsen.

Han tilføjer:

- Lokalplanerne giver nemlig ikke nær så mange reguleringsmuligheder, hvis man gerne vil tjene klimaet. Til det skal man formentligt kigge efter andre værktøjer – især i byggelovgivningen, hvor man blandt andet kan overveje servitutter, lyder det videre.

Undersøgelsen bygger på omkring 200 besvarelser fra arkitekter, rådgivere og andre professionelle fra arkitektbranchen i Danmark, Finland, Norge og Sverige.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125