23948sdkhjf

Efter flop på Sjælland og blodrøde tal: Entreprenør løfter bundlinjen med 40 mio. kroner

Efter et på mange måder ekstremt 2022 for HP Byg med rekordhøj omsætning og rekordstore tab, bød 2023 på en stor forbedring af indtjeningen. Succesen kan tilskrives intern omprioritering og et fokus på gamle værdier

HP Byg er tilbage i den lønsomme ende af skalaen med millionoverskud efter et 2022 med blodrøde tal på bundlinjen.

I det dugfriske årsregnskab for 2023 kunne virksomheden således fremvise et resultat på 14,3 mio. kr.

Det står i markant kontrast til året forinden, hvor HP Byg lukkede 2022-regnskabet med et underskud på 25,6 mio. kr.

- Vi synes, det er et godt resultat. Vores ambition for virksomheden er højere, men i det nuværende marked og på baggrund af 2022-regnskabet synes vi, det er et godt resultat. Det glæder mig på mange fronter, lyder det fra Carsten Elgaard Sørensen, adm. direktør i HP Byg.

- Vi er tilbage ved at have en sund, indtjenende virksomhed.

Om HP Byg

Den nordjyske entreprenør har hovedsæde i Aalborg, hvor Henning Pedersen - den originale HP - grundlagde sit firma for 70 år siden. Entreprenøren har i dag flere end 200 ansatte og udfører beton-, snedker-, murer- og tømrerarbejder foruden montage af betonelementer.

Carsten Elgaard Sørensen overtog jobbet som adm. direktør i august 2022 efter to måneder som konstitueret på posten. Elgaard Sørensen kom til HP Byg i 2012, hvor seneste underskud skal findes.

Nye tiltag efter 2022

Carsten Elgaard Sørensen fortalte tilbage i marts 2023, hvordan virksomheden som følge af 2022 måtte se sig selv alvorligt efter i sømmene og blandt andet forstærke styringen på byggepladserne. 

På spørgsmålet om, hvordan selskabet har forstærket styringen på byggepladserne, og om det har virket, svarer Elgaard Sørensen:

- Vi har altid haft gode processer, procedurer og værktøjer til opfølgning. De har fået en opstramning, men ikke noget revolutionerende.

Vækstet for hurtigt 

Til gengæld peger han på, at virksomheden har fået rettet op på en række fejl, man begik i 2021 og 2022. 

- Vores aktivitetsniveau og indtag af nye medarbejdere i 2021 og 2022 var for højt. Vi fik ikke håndteret den vækst rigtigt, siger Carsten Elgaard Sørensen. 

Virksomheden var i årene frem til "katastrofeåret" 2022 i vækst, og særligt i organisationen på Sjælland ansatte man mange nye medarbejdere efter en lang periode med succes.

- Det betød, at vi på mange byggepladser havde for mange nye medarbejde, og derfor lykkedes det os ikke i tilstrækkelig grad at få implementeret den måde, vi gerne vil arbejde på.

Kom I til at tage munden for fuld? 

- Vi kom til at tage munden lidt for fuld. Vores værdier kunne ikke følge med ud på byggepladsen. 

Stort dyk i omsætningen 

Omsætningen dykkede i 2023 150 mio. kr. sammenlignet med året forinden. I 2023 lød den på knap 800 mio. kr., mens den i 2022 var på næsten 950 mio. kr.

Forskellen i omsætningen kan tilskrives en helt særlig del af HP Bygs forretning, siger Carsten Elgaard Sørensen:

- Den forskel i omsætningen på 150 mio. kr., den kommer fra Sjælland. Sjælland stod for godt 400 mio. kr. af vores omsætning i 2022. Vi har i runde tal halveret vores omsætning på Sjælland i 2023 i forhold til 2022.

HP-BYG A/S - Infogram

Sjællands-opgaver 

Carsten Elgaard Sørensen er dog ikke ked af faldet i omsætning. 

- Det var et aktivt valg om at tage opgaver ind til det hold, vi har. Vi kommer ikke til at tage opgaver ind og så skulle ud og ansætte et hold til opgaven. Det har vi lært på den hårde måde, siger han. 

Selvom HP Byg har skåret organisationen på Sjælland tilbage, er entreprenøren ikke på vej væk fra Sjælland lige foreløbigt: 

- Vi kommer til fortsat at være på Sjælland. Jeg ser et stort vækstpotentiale. Det, der ramte os derovre, der var, at det gik for stærkt.

2024-planer

Selvom Carsten Elgaard Sørensen er tilfreds med omsætning og resultat i 2023, har han fortsat store ambitioner på selskabets vegne.

- Vi skal op på niveau med 2022-omsætningen igen.

Hvornår?

- Jeg kan i hvert fald fortælle dig om 2024. Vi forventer en omsætning på niveau med 2023. Jeg tror ikke på, vi med det nuværende marked kan vækste virksomheden mere end det på en betryggende måde.

Ramte hårdt 

HP Byg har ordrebogen fyldt til starten af 2025, og dét er Carsten Elgaard Sørensen stolt af. Men man kommer ikke ud fra et hårdt år uden at kunne mærke det. 

Det her store underskud i 2022... rammer det egentlig dig personligt som adm. direktør?

- Ja, for pokker. Det har ramt os på alle måder. Det har ramt os på vores selvforståelse. Men det har jo også lært os, hvordan vi kan se på sådan nogle udfordringer som det her i fremtiden, siger han med et smil på stemmen. 

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.205