23948sdkhjf

Tekniq: Akut behov for at gentænke puljecirkus

Varmepumpesalget er styrtdykket med 81 pct. det seneste kvartal, viser nye tal

Med et varmepumpesalg i frit fald er det tid til at gå puljerne og situationen efter i sømmene.

Det vurderer Tekniq på baggrund af nye tal fra Energistyrelsen, der viser, at varmepumpesalget er faldet med 81 pct. det seneste kvartal. 

Dermed fortsætter den katastrofale kurs fra 2023 og understreger behovet for at ændre noget grundlæggende ved tilskudsordningerne, hvis den grønne omstilling ikke skal gå helt i stå.

- For halvandet år siden var der vild panik, og man kunne ikke komme af med gasfyrene hurtigt nok. Nu er panikken forsvundet, og det er nok meget godt. Men der er behov for, at vi får lagt et spor som sikrer, at vi ikke taber momentum, men kan sikre en effektiv udrulning af varmepumper og fjernvarme, der fremover skal stå for hovedparten af boligopvarmningen i Danmark, siger Troels Blicher Danielsen, adm. direktør i Tekniq Arbejdsgiverne, der organiserer virksomhederne i det tekniske erhvervsliv.

Salget af luft/vand-varmepumper og jordvarmeanlæg faldt fra 40.033 til 24.399 enheder i 2023, hvilket viser en nedgang på 39 procent sammenlignet med året før.

Tre veje til varmepumper

En af de indlysende årsager til, at lysten til at skifte det gamle olie- eller naturgasfyr ud med et grønnere alternativ i form af varmepumper eller fjernvarme ligger på et meget lille sted, er gasprisernes fald. 

Det hjælper heller ikke på udviklingen, at støttepuljerne giver en stop-and-go-effekt i markedet, vurderer Tekniq. 

- Det er nødvendigt, at politikerne og myndighederne forstår, at de med tilskudsordningerne har utrolig stor betydning for udviklingen i markedet for varmepumper. Derfor er de nødt til at sætte puljerne fri og gentænke hele systemet for, hvordan man kan holde dampen oppe på den grønne omstilling, siger Troels Blicher Danielsen,

Tekniq foreslår, at man holder støttepuljerne åbne hele året, så borgere kan få tilskud, når de har lyst til at investere. Samtidig foreslår organisationen, at man målretter støtten langt mere.

- Et af vores forslag til hvordan man kunne få mere ud af støttekronerne er at målrette støtten til landdistrikterne, som også har brug for at konvertere til grønne energikilde, men typisk ikke har de samme store friværdier at trække på som boligejere i de store byer for eksempel, lyder det fra Tekniq. 

Sidst men ikke mindst opfordrer organisationen til, at man regulerer energiafgifterne på el og gas for at stimulere markedet. 

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.14