23948sdkhjf

En ny stormflod kan ødelægge huse og infrastruktur for 400 milliarder

Nye beregninger fra DTU viser, at skadespåvirkningerne ved fremtidens stormfloder er massivt undervurderet

Selvom den våde vinter har givet et forvarsel på konsekvenserne ved de stigende vandmængder, er samfundet slet ikke forberedt på, hvor dyrt det kan blive, når fremtidens stormfloder rammer de danske kyster og ødelægger bygninger og infrastruktur.

Nye beregninger fra DTU viser, at vi hidtil har undervurderet skadespåvirkningerne ved stormfloder massivt, skriver mediet Mandag Morgen.

Hvor De Økonomiske Vismænd i den seneste rapport vurderer skader på ejendomme ved en såkaldt 100-årshændelse til at være 60 mia. kr., viser tallene fra DTU, at beløbet snarere er over 100 mia. kr.

DTU’s tal er tilmed målt i en kortere tidsperiode end den, vismændene anviser, hvilket ifølge DTU-professor Kirsten Halsnæs, der er ophavsperson til undersøgelsen, gør forskellen ”langt større og værre”.

- Der er ingen tvivl om, at der vil komme en stigning i antallet af skadede bygninger og boliger sammenlignet med tidligere stormfloder, og utroligt mange danskere ville blive påvirket psykisk, socialt og økonomisk. Så det her problem er meget alvorligt, hvilket de seneste par måneders oversvømmelser også viser, siger Kirsten Halsnæs, der er professor i klima og økonomi ved DTU, til Mandag Morgen.

Mere end diger

I de værste scenarier kan stormfloder koste op til en halv mio. bygninger og skader for over 400 mia. ved slutningen af dette århundrede. Selv i et mere moderat scenarie kan tabene løbe om i skader på hundrede tusinder af bygninger med en dertilhørende trecifret milliardregning.

Nogle kommuner er selvfølgelig mere udsatte end andre, men der er få steder i Danmark, der slet ikke vil blive berørt, viser tallene. Det bliver meget alvorligt, hvis der ikke snart bliver taget nogle store politiske beslutninger, advarer professoren.

- Vi kan ikke blive ved med at snakke om hændelserne, som om de ikke eksisterer eller aldrig kommer til at ske, for det gør de. Og her er løsningen ikke kun diger, for vandet kan trænge igennem via vandløb og ved højt grundvand, så det kræver, at vi tænker problemet meget mere systematisk og åbner op for andre løsningsmuligheder, end vi hidtil har gjort, siger Kirsten Halsnæs.

Nødvendig tilpasning

I en skriftlig kommentar til Mandag Morgen skriver miljøminister Magnus Heunicke (S) at de ”omfattende skader, som boligejere og kommuner har oplevet de seneste måneder med al tydelighed viser, at vi ikke er godt nok rustet til fremtiden”.

Derfor er ministerens mål også at sætte tempo på både kommunale kystbeskyttelsesprojekter og støtte større vital infrastruktur, der udgør ”særlige statslige værdier, som Københavns lufthavn og metro”, skriver han og opsummerer:

- Det er første vigtige skridt på vejen i arbejdet med at tilpasse Danmark til fremtidens voldsomme vejr.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.14