23948sdkhjf

Ny overenskomstaftale for de små og mellemstore

Trivsel, arbejdsmiljø og organisering er blandt fokusområderne i ny overenskomstaftale mellem 3F Byggegruppe og Dansk Håndværk

Onsdag blev arbejdsgiverforeningen Dansk Håndværk og 3F Byggegruppe enige om en ny overenskomstaftale.

Aftalen, der indeholder samme økonomiske ramme som OK23-aftalen med de øvrige arbejdsgiverorganisationer på området, tager ifølge aftaleparterne nye skridt, som skal være med til at fremtidssikre byggebranchen. 

Her er blandt andet tiltag om trivsel, arbejdsmiljø og bedre organisering, og der er også blevet plads til at betænke de udenlandske kolleger med et lønløfte.

Mus i skurvognen

Med aftalen er medarbejderudviklingssamtalen kendt som MUS blevet indført for at forbedre trivslen og sætte fokus på efteruddannelse, mens en ny regel skal forbedre sikkerheden og sundheden ude på arbejdspladserne.

Reglen medfører, at hvis der konstateres forhold med overhængende risiko for sikkerhed og sundhed, og disse ikke bringes i orden efter henvendelse fra eksempelvis arbejdsmiljørepræsentanten, så indkaldes der til et organisationsmøde mellem parterne for at bringe forholdene i orden inden for 3 dage.

Og det er en forbedring, der begejstrer Claus von Elling, formand for 3F Byggegruppen.

– Alt for mange kommer til skade i byggebranchen. Ofte i situationer, der kunne have været undgået. Vi må og skal have ulykkesstatistikkerne ændret. Derfor er jeg rigtig glad for, at arbejdsgiverne også vil være med til at sikre, at færre kommer til skade eller i værste fald livsfare på jobbet, udtaler han i en pressemeddelelse.

Direktør i Dansk Håndværk, direktør Morten Frihagen, er enig.

– Det er jo udelukkende i vores interesse, at vores ansatte ikke kommer til skade, og at trivslen ude på byggepladserne styrkes. Derfor er vi også glade for, at der nu indføres en medarbejderudviklingssamtale som skal øge fokus på den enkeltes trivsel, udvikling og ikke mindst efteruddannelse, siger han.

Fleksibilitet og et lønløfte

Ifølge Morten Frihagen er Dansk Håndværk særligt tilfredse med, at aftalen rummer større fleksibilitet i forbindelse med planlægning af arbejdstiden.

– Vi mener, at man ved bedst på den enkelte virksomhed. Derfor giver det god mening, at man fremover kan indgå lokale aftaler om 4-dages-arbejdsuger. Vi stoler på, at mester og de ansatte bedst selv ved, hvordan de laver de bedste rammer for deres arbejde, siger Morten Frihagen.

Foruden lønstigninger blandt andet gennem en øget pensionsindbetaling fra arbejdsgiver samt en forhøjet betaling til særlig lønopsparing som rammer 15,30 pct. (tidligere SH-konto), indføres et boligtillæg på op til 25 kr. i timen til udenlandske ansatte, som i dag ligger omkring mindstebetalingssatserne. 

Tillægget gives i op til 12 måneder, og frafalder efter fire måneder, såfremt virksomheden stiller passende bolig blandt andet med eget soverum og med max. 50 km til arbejdsstedet til rådighed.

Lønløftet af de udenlandske kolleger betyder meget for Claus von Elling.

– Vi er gået til forhandlingerne med et krav om, at det skal være slut med at udenlandske kolleger placeres på minimallønnen og fratages retten til en lokal forhandling. Derfor er jeg også meget tilfreds med, at boligtillægget bliver en del af vores overenskomst. Som jeg ser det, er det både et værn imod social dumping og et forsvar for vores overenskomster, lyder det.

Endelig vil Dansk Håndværk og 3F Byggegruppen i den kommende overenskomstperiode samarbejde om organisering og udvikling af branchen på områder såsom grøn omstilling og digitalisering.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109