23948sdkhjf

Borgmester vil sætte ind mod de mest forurenende brændeovne

Landets kommuner har fået et nyt redskab mod de ældste og mest forurenende brændeovne. I København tripper teknik- og miljøborgmester for at tage det i brug

Står det til teknik- og miljøborgmester i Københavns Kommune, Line Barfod (EL), skal der ske ske noget nu. 

Den 1. juli i år trådte en ny national bekendtgørelse i kraft, der giver landets kommuner mulighed for at sætte ind mod brændeovne og pejseindsatse fra før 2008 i områder, hvor der er mulighed for at tilslutte sig fjernvarmenettet.

Det kræver dog en såkaldt forskrift, som den enkelte kommune kan administrere efter. Og den er Teknik- og Miljøforvaltningen i Københavns Kommune derfor gået i gang med at udarbejde.

Der har tidligere været politisk flertal i København for at komme af med de ældste og mest forurenende brændeovne. Line Barfod håber derfor, at der er politisk opbakning til at udnytte den nye mulighed i lovgivningen.

- Jeg er rigtig glad for, at kommunerne langt om længe har fået et redskab til at komme af med de ældste og mest forurenende brændeovne, så vi kan sikre en renere luft. Forvaltningen går nu i gang med at udarbejde en forskrift, og så håber jeg, at der fortsat er politisk opbakning til indsatsen, siger hun i en pressemeddelelse.

Kort om reglerne

  • Den 1. juli 2023 trådte ”Bekendtgørelse om kommunale forskrifter om udskiftning eller nedlæggelse af ældre brændeovne og pejseindsatse i områder med kollektiv varmeforsyning” i kraft. Bekendtgørelsen  giver landets kommuner mulighed for at udarbejde en forskrift og håndhæve, at der ikke anvendes brændeovne og pejseindsatse fra før 2008 i områder, hvor man kan tilslutte sig fjernvarme. Det er nødvendigt at udarbejde en forskrift for at kunne håndhæve, at der ikke er brændeovne og pejseindsatser fra før 2008 i områder med fjernvarme. Forskriften skal vedtages politisk.
  • Borgerrepræsentationen i Københavns Kommune besluttede den 24. juni 2022, på baggrund af et medlemsforslag, at forvaltningen skal udarbejde et forslag til politisk behandling om at forbyde brændeovne i Københavns Kommune, der er produceret før 2008, i områder, der har kollektiv varmeforsyning. Før dette besluttede Borgerrepræsentationen med Kommuneplan 2019 som målsætning at arbejde for, at ”Antallet og brugen af brændeovne skal samtidig reduceres – særligt i ejendomme med fjernvarme, da der her ikke er noget reelt behov for brændeovnene”.
  • Ved de netop overståede budgetforhandlinger i Københavns Kommune er der afsat penge til en vejledningsindsats, så københavnerne får mulighed for at udskifte brændeovne fra før 2008, inden et forbud træder i kraft. Indsatsen er afhængig af, at der er politisk flertal for at tage et opgør med de ældste og mest forurenede brændeovne i områder med kollektiv varmeforsyning.

KIlde: Københavns Kommune

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.14