23948sdkhjf

Træproducent tager dyk og deler sig i to

Markant opbremsning på brugen og efterspørgslen af træ til byggeriet sætter sit præg på Frøslevs regnskab

Efter to år med heftig vækst blev 2022 en mere afdæmpet omgang for den sønderjyske træproducent Frøslev.

Mens toplinjen voksede 4,5 pct. til 486,5 mio. kr., måtte træproducenten se overskuddet, der i 2021 blev tidoblet og året efter fordoblet, reduceret fra sidste års 46 mio. til denne gang at lyde på 25,3 mio. før skat.

Skønt resultatet dermed er lavere end forventet, kategoriseres det i årsrapporten som tilfredsstillende, og af ledelsesberetningen kan man læse, at der har været tale om et udfordrende år.

”I foråret 2022 oplevede Frøslev stor uro på træmarkederne, hvor situationen ændrede sig på noget nær daglig basis,” lyder det, og til Jydske Vestkysten fortæller ejerleder Martin L. Pedersen, at også andet halvår bød på udfordringer.

– Det var et år, som var delt op i to. Første halvår af 2022 var med høj aktivitet, og der var gang i byggeriet herhjemme med træ og andre byggematerialer. Fra maj og frem kom en markant opbremsning på brugen og efterspørgslen på træ og generelt byggematerialer. Det skyldtes blandt andet inflation, uro i Europa og faldende efterspørgsel efter nye boliger og renoveringer. Alt sammen var medvirkende til, at man skulle bruge mindre træ, forklarer direktøren til avisen.

Investerer tungt

De seneste år hos Frøslev Træ har ikke alene været præget af fremgang men også af investeringslyst, og 2022 var ingen undtagelse. I marts overtog virksomheden Moelvens danske projekt- og distributionsenhed og blev dermed omtrent 20 pct. større, og ifølge Martin L. Pedersen er der oplagt synergipotentiale de to imellem

– I Frøslev har vi i mange år udviklet og forfinet vores distributionskoncept, mens vi først startede med en mere dedikeret projektindsats i 2019. Moelven Danmark er længere på projektrejsen, mens de på distributionssiden har brug for et større lager og produktion at trække fra. Timingen er derfor god, og begge dele giver stærke synergier, som nu vil resultere i, at to plus to giver seks, sagde direktøren i forbindelse med opkøbet.

Ved årsskiftet tog virksomheden så et skridt videre på projektrejsen med opdelingen af Frøslev i to virksomheder, og dermed tæller holdingselskabet bag nu både Frøslev Træ A/S og Frøslev Projekt A/S.

”Frøslev Træ A/S forbliver således et produktions- og salgsselskab, som skal fokusere på produktionen og salget af klassiske trælastprodukter til forhandlerkæder, mens Frøslev Projekt A/S bliver et salgsselskab med 100 procent fokus på det professionelle byggeri, sammen med de danske og tyske byggecentre,” lyder det i årsrapporten.

FRØSLEV TRÆ A/S
Regnskabsår 2022 2021
Valuta mio. DKK mio. DKK
Nettoomsætning 486,47 465,30
Bruttofortjeneste 70,24 95,35
Resultat af primær drift 28,58 48,04
Resultat før skat 25,30 46,09
Årets resultat 19,76 34,85
Balancestatus 290,45 293,101
Egenkapital 115,38 95,62
Gns. antal ansatte 128 120
Kilde: CVR

Trods et andet halvår der bød på dyk i aktiviteten, er den sønderjyske træleverandør altså indstillet på fortsat fremgang, og i ledelsesberetningen understreges det, at forretningen drives med de langsigtede briller på.

”Med virksomhedens lange sigte arbejdes der fortsat intensivt mod at fremtidssikre Frøslevs evne til fortsat at være relevant for de danske byggecentre og en stærk partner i det danske byggeri. Fremtidens leverandør af træ indebærer at have den rette bredde i sortimentet, de rette kvaliteter på lager og den kortest mulige leveringstid,” skriver ledelsen om fremtidens prioriteter.

Når det kommer til indeværende år, understreges det dog, at konflikten i Ukraine og de aktuelle samfundsøkonomiske forhold medfører, at der fortsat er usikkerhed omkring markedspriserne, hvorfor udsigterne for året er behæftet med ”større usikkerhed end normalt”. På omsætningsfronten forventer Frøslev, at året byder på ikke nærmere bestemt vækst, mens resultatet forventes i niveauet 0-10 mio. kr.

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.112