23948sdkhjf

1,2 mio. tons dansk cement skal skibes til Lolland

Cementen til tunnelelementerne, som Femern-Bælt-forbindelsen skal bygges af, kommer fra Aalborg Portland og bliver sejlet til Rødbyhavn fra den nordjyske hovedstad

Når de enorme tunnelelementer til den kommende Femern Bælt-forbindelse støbes, bliver det med dansk cement i betonblandingen. 

Aalborg Portland har nemlig vundet udbuddet på cementleverancer til Femern Bælt-tunnelen.

Det skriver Aalborg Portland i en pressemeddelelse. 

Aftalen, der løber frem til maj 2027, omfatter leverancer af omkring 1,2 millioner tons cement af typen Aalborg Solid. Den første skibsleverance til tunnelbyggeriet forventes at lande til august i år.

Aalborg Portland skal levere cementen fra Aalborg til Rødbyhavn og samtidig håndtere hele forsyningskæden inklusive logistik, som bliver med skibstransport for at minimere CO2-udledninger. 

- Vi er stolte af, at vi får mulighed for at levere cement til et historisk infrastrukturprojekt, der vil komme utallige mennesker til gavn i både Danmark og resten af Europa. For Aalborg Portland og dansk cementproduktion er det et prestigeprojekt, og samtidig er Femern Tunnelen også en understregning af, hvorfor cement er et uundværligt materiale, når det gælder anlægskonstruktioner og infrastrukturprojekter i denne skala, udtaler CEO Søren Holm Christensen fra Aalborg Portland i pressemeddelelsen.

Femern Bælt-forbindelsen er Danmarks største infrastruktur projekt til dato, og det kan tydeligt aflæses i cementvoluminen, som, ifølge Aalborg Portland, er cirka tre gange større sammenlignet med Storebæltsbroen. 

CO2-reducerende

Aalborg Solid er en ny CO2-reduceret cement målrettet anlægskonstruktioner og større infrastrukturprojekter med op mod 20 procent lavere CO2-aftryk sammenlignet med konventionel cement til anlægskonstruktioner. 

Anvendelsen af Aalborg Solid cement sker til fordel for den konventionelle såkaldte Lavalkali Sulfatbestandig cement, der siden 1970’erne har været den foretrukne til infrastrukturprojekter i Danmark.

Fælles for begge cementtyper er, at de er godkendte til anvendelse i såkaldte aggressive miljøer, hvor betonkonstruktioner fx udsættes for stor fugt- og saltpåvirkning eller anden kemisk påvirkning.

- I Danmark har vi nogle meget høje krav til cementers styrke, og det gør sig særligt gældende for konstruktioner som eksempelvis en sænketunnel, der er udsat for konstant salt- og fugtpåvirkning. Derfor har udvikling og gennemtestning af Aalborg Solid været et stort fokusområde de seneste år, og det giver os nu mulighed for at levere en CO2-reduceret cement til fremtidige infrastruktur-projekter, der skal kunne modstå belastningen i såkaldte aggressive miljøer, forklarer Søren Holm Christensen.

Aalborg Portland har desuden leveret cement til byggepladsen og produktionsfaciliteterne på den danske side af Femern-projektet, herunder til arbejdshavnen Rødbyhavn. I projektets levetid vil produktionsanlægget i området tælle verdens største tunnelfabrik.

Femern Link Contractors (FLC) består af VINCI Constructions Grands Projets (Frankrig), Aarsleff (Danmark), Max Bögl Stiftung & CO KG (Tyskland), BAM Infra B.V (Holland), BAM International B.V (Holland), Wayss & Freytag Ingenieurbau AG (Tyskland), Solétanche-Bachy International S.A.S (Frankrig), CFE SA (Belgien), Dredging International NV (Belgien).

Artiklen er en del af temaet Femern.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.172