23948sdkhjf

Kurven knækker med nye konkurstal

Bygge- og anlægsbranchen har været hårdt ramt af konkurser den seneste tid. Nu tyder noget på, at den negativ tendens er ved at vende

Det har været trange tider i byggeriet. Tomme ordrebøger og stigende priser er blot nogle af de ting, som branchen har været ramt af de sidste mange måneder. I efteråret betød det, at et rekordhøjt antal firmaer, 93 stk., måtte dreje nøglen om.

Nu antyder nye konkurstal måske, at noget er ved at vende.

.

For mens frygten hos brancheforeninger har været, at vi ikke havde set det værste endnu, afslører tal fra Danmarks Statistik bedring. 55 virksomheder måtte dreje nøglen om i april sammenlignet med 78 virksomheder måneden før.

Det er en udvikling, som ifølge adm. direktør i DI Byggeri, Anders Stouge, er gode nyheder:

- Konkurstallene har været for opadgående i en periode, men nu kan vi se, at der er sket en positiv udvikling, siger Anders Stouge til Licitationen - Byggeriets Dagblad.

Aprils konkurstal er stadig højere end en "normal" april. De seneste år har aprils konkurstal svinget mellem 20 og 50, men direktøren mener alligevel, at noget nu tyder på, at "den negative tendens måske kunne være ved at blive brudt."

Foruden færre konkurser er ordresituationen i branchen også på et tilfredsstillende niveau, mener Anders Stouge.

Krisen kan ikke afblæses

Men ikke alle dele af byggeriet har råd til at være lige fortrøstningsfulde. Martin Kyed er cheføkonom hos erhvervsorganisation for små og mellemstore virksomheder, SMV Danmark, og ifølge ham er fremtidsudsigter ikke nær så gode for især en bestemt del af byggeriet.

Det handler - nok ikke overraskende - om nybyggeri, hvor kunderne har holdt pengene tæt på kroppen oven på de stigende priser, den høje rente og den økonomiske uro i verden.

Hos SMV Danmark er bekymringen derfor at de virksomheder, som har specialiseret sig i nybyggeri kan få svært ved at omstille sig til at være konkurrencedygtige i andre dele af byggeriet:

- Der er mange virksomheder, som trives i øjeblikket. Men for dele af byggeriet er den her krise slet ikke ovre, derfor kan vi ikke afblæse den, siger Martin Kyed. 

Hos DI Byggeri er man også opmærksom på problematikken. Derfor er meldingen også klar fra branchefællesskabet:

- Vi har længe sagt, at man nogle gange skal overveje, om man skal gå fra at være hovedentreprenør til at blive underentreprenør på større projekter. Det skyldes, at vi kan se, at der er kommet færre projekter, men de er blevet større, siger adm. direktør i DI Byggeri Anders Stouge.

Licitationen har tidligere beskrevet, hvordan krisen tilsyneladende kradser mindre end frygtet. I stedet berettes der om, at flere dele af bygge- og anlægsbranchen nu dårligt kan følge med. Det gælder eksempelvis inden for renovering, installation og anlæg. Noget, som også har overrasket økonomiske eksperter.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109