Fremtidens største anlægsprojekter møder udfordringer: - Det er næsten absurd

Konsekvenserne af oversvømmelser og stormfloder bliver massive i fremtiden. 406 mia. kr. lyder buddet fra DTU. At bygge forsvarsværker mod vandmasserne er et kapløb med tiden, for det ekstreme vejr tiltager blot i styrke.
I Danmark er vi allerede så småt i gang med projekterne. Der bliver anlagt skybrudstunneller under de store byer. Lynetteholm skal beskytte hovedstaden mod Østersøens rasen.
Ved Dragør på Amager er man i gang med et kystsikringsprojekt – helt uden diger. Naturbaseret og med en pris på et trecifret millionbeløb skal sydenden af Amager kunne modstå en såkaldt 100-årshændelse.
- Der er megen bevågenhed om kystbyer, fordi de er sårbare og ofte også store attraktioner. Derfor er Dragør-projektet, der i alt strækker sig over 13 km, så vigtigt – fordi det som pilotprojekt kan danne grundlag for andre kystbeskyttelser. Det er et eksempel på, at vi ikke altid behøver bygge højere diger, men kan arbejde med naturbaserede løsninger, har Sanne Lovén Damgaard sagt til Licitationen.
Hun er design director hos Arkitema og ansvarlig for arkitektvirksomhedens beskyttelsesprojekt Dragør – Klimarobust Kystkommune, som kommunen tidligere har udtalt vil stå færdigt inden 2030.
Projekter som dette kan nu nomineres til Klima- og Kystsikringsprisen ved Building Awards 2025. Arrangementet finder sted den 20. november 2025 på The Hangar i København
Udfordringer
Kyst- og klimasikringsprojekter er ramt af en række udfordringer.
Licitationen har beskrevet, hvordan ny lovgivning er en tidsindstillet bombe under Hofors anlægsprojekter. En ny regnemetode betyder helt konkret, at 200 projekter må skrottes, og store dele af Hofors og Københavns Kommunes planer om at klimasikre hovedstaden dermed må opgives.
- Men den plan kan vi ikke færdiggøre. På grund af det nye lovgivningssæt er det kun projekter, der er i jorden i 2026, vi må færdiggøre, har direktør i Hofor, Charlotte Søndergren, sagt til Licitationen.
Et andet problem er den store mangel på arbejdskraft til at bygge klimasikringen. Det har Licitationen tidligere spurgt miljøministeren om:
- Det er næsten absurd, at vi på politisk plan sidder og planlægger meget store anlægsprojekter, klimaomstilling og grønne investeringer i milliardklassen, som vi ikke har set før, med bind for øjnene. For vi har ikke vidst, hvem der skulle lave det. Men det er jo struktørerne, som spiller en nøglerolle her, sagde Magnus Heunicke (S).
