23948sdkhjf

Ønsker kritisk masse til store byggerier - skaber digitalt overblik over genbrugsmaterialer

Kritisk masse mangler til kontinuerlig brug af genbrugsmaterialer på større byggerier, lyder det fra stor kommunal bygherre

Det skal være lettere at bruge genanvendte materialer fra nedrivning af bygninger i stedet for at gribe til nye elementer og råstoffer. Sådan lyder afsættet for en gruppe offentlige og private aktører, som derfor er gået sammen om at skabe et samlet overblik over de forskellige digitale markedspladser for brugte byggematerialer.

Mere konkret sigter de mod en model for, hvordan en digital platform kan synliggøre brugte materialer på tværs af udbyderne.

Region Hovedstaden er tovholder, skriver regionen i en pressemeddelelse om projektet.

– I hovedstadsregionen er der fuld fart på byggeriet, men indvindingen af råstoffer og produktionen af nye byggematerialer belaster klimaet og miljøet, og de mange nedrivninger skaber store mængder byggeaffald. Derfor giver det god mening at få sat skub i genbrug af bygningselementer og genanvendelse af byggeaffald til nyt byggeri, siger formand for miljø- og klimaudvalget i Region Hovedstaden, Line Ervolder, i meddelelsen.

Design skal indtænke tilgængelige materialer

Aarhus Kommune er en af de store bygherrer bag projektet, og er oplever man, at der ikke er kritisk masse til kontinuerligt at understøtte større byggerier med genbrugsmaterialer.

– For at opnå genbrug i byggeriet i stor skala er det nødvendigt, at alle parterne - fra nedrivere til bygherrer - føder ind i fælles cirkulære strukturer for materialestrømmene. Der skal skabes kritisk masse og digitalt overblik over, hvad der er på lager nu, og på sigt også hvilke ressourcer, der bliver tilgængelige fra eksisterende bygninger, udtaler Darma Louise Duus, bæredygtighedskonsulent ved Aarhus Kommune.

– Fremadrettet skal vi planlægge efter og tænke i design af bygninger baseret på, hvad der er af tilgængelige bæredygtige materialer. Dette skift understøtter projektet, fortsætter hun.

Det digitale konsulenthus Pentia har fået opgaven med at undersøge om, og hvordan en samlet platform kan skabe en større tilgængelighed af de brugte byggematerialer. De skal se på behovene hos dem, der vil sælge eller købe brugte byggematerialer og se på hvilke platforme, der allerede findes.

Projektet for digital model til overblik over genbrug og genanvendte byggematerialer

Projektet har fået midler fra Den Fællesoffentlige Digitaliseringsstrategi. 

Projektpartnerne er Gladsaxe Kommune og Erhvervsby, som har udviklet portalen BygCirkulært, Aarhus Kommune, WeBuildDenmark, Pihl Holdings og Danske Regioner, samt Region Hovedstaden som er tovholder. 

Pentia står for processen med at afdække, udvikle og trykprøve digitale løsningsforslag.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109