23948sdkhjf

Mens Danmark tænker: Norge sender milliarder til Forsvarets bygninger

Mens Danmark stadig mangler en plan for at opgradere Forsvarets nedslidte bygningsmasse, er Norge langt med milliardopgradering

Den norske regering har torsdag afsat yderligere syv milliarder kroner (4,4 mia. kr.) til Forsvaret.
Det sker som en del af i en forvejen massiv økonomisk indsprøjtning. 

Set med byggeriets øjne er det særligt interessant, at byggeriet i den grad er i fokus. Norge fremlagde i april en ambitiøs strategi for gennemgribende renovering og opgradering af bygningsmassen, der, som i Danmark, mange steder er forsømt. 

- Vi må styrke fundamentet i Forsvaret. Vi skal blandt andet sørge for, at bygningerne er i orden og være forbedret til mere mandskab og reservedele, siger den norske forsvarsminister Bjørn Arild Gram (SP) ifølge NRK.

Kraftigt nedprioriteret

Frem til 2036 forventer Norge at tilføre yderligere 600 mia. kr. (377 mia. kr.) til Forsvaret samlet set. I alt vil Norge over de kommende 12 år bruge 1634 mia. kr. (1028 mia. kr.). 

Til sammenligning tilfører de danske politikere 200 mia. kr. frem til 2030, men der er endnu ingen plan for at opgradere det enorme efterslæb.

Vedligehold af bygningsmassen i Forsvaret har længe været kraftigt nedprioriteret, understregede Bjørn Arild Gram ved et pressemøde torsdag formiddag.

- Behovet er stort, og udbygningen skal gå hurtigere. Derfor gennemføres en kraftig satsning på ejendomme, byggeri og anlæg, som understøtter Forsvarets operative evne, sagde ministeren.

4,16 mio. kvadrat

Det norske forsvar har med 4,16 mio. kvadratmeter næsten det dobbelte areal af det danske forsvar at varetage og er statens største ejendomsforvalter.

I planen fra april er der udpeget 10 konkrete kaserner og anlæg, hvor behovet er mest akut, samt flere militære uddannelsesinstitutioner. Samtidig bliver der tale om en 'kraftig satsning på at reducere vedligeholdelsesefterslæbet', lyder det.

Regeringen lægger op til, at arbejdet sker i tæt samarbejde med både private aktører og kommuner for at øge tempoet og kvaliteten. I Danmark er Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse, FES, stadig ved at vurdere, om man vil gå videre med et OPP-pilotprojekt og bygge indkvartering til soldater.

Endelig vil den norske regering etablere nye og udbygge eksisterende baser, så man kan håndtere Nato-styrker i fredstid såvel som under kriser og fungere som attraktiv værtsnation.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109