23948sdkhjf

Får lov at bruge en ekstra halv milliard på sygehus efter budgetskred

Rammen for byggeriet af det nye supersygehus i Odense når nu op på mere end 8,2 mia. kr.

Region Syddanmark får lov at bruge ekstra 454 mio. kr. på byggeriet af det nye universitetshospital i Odense, Nyt OUH.

Det oplyser regionen med henvisning til et brev fra Indenrigs- og Sundhedsministeriet, hvor ministeriet udvider budgetrammen for byggeriet.

Allerede i december sidste år meddelte regionen, at Nyt OUH ville blive godt en halv mia. kr. dyrere. Forklaringen lød på en kombination af inflation, de afledte konsekvenser af COVID-19 og krigen i Ukraine.

– Det er altså udefrakommende forhold, som Region Syddanmark ikke har haft en jordisk chance for at forudse. Dermed kan vi dække de øgede udgifter uden at gå på kompromis med kvaliteten på det nye sygehus på et tidspunkt, hvor byggeriet er så fremskredent, lyder det fra fungerende regionsrådsformand Bo Libergren (V).

– Vi vil nu tilrettelægge en proces, hvor vi i regionsrådet afgør, hvordan finansieringen præcis bliver.

De ekstra midler, som Region Syddanmark nu får mulighed for at hente, bliver enten i form af lån eller ved at hente dem i regionens egen kasse.

Når over 8 milliarder

Samtidig med, at budgetskreddet stod klart, indgik regionen en aftale med totalentreprenøren Odense Hospital Project Team (OHPT) om at udsætte afleveringstidspunktet for det nye OUH med 12 måneder. Aftalen indebar også en kompensation til OHPT for ekstraudgifter på grund af udefrakommende forhold.

Derfor gik regionen i dialog med Indenrigs- og Sundhedsministeriet om, hvordan merudgiften skulle finansieres. Nu er der så nikket ja til at udvide budgetrammen med de 454 mio. kr., så den samlede ramme for byggeriet bliver på lidt mere end 8,2 mia. kr.

Regionen påpeger, at de ekstra 454 mio. kr. handler om en indekseringsudfordring, der er skabt af, at prisreguleringen fra statens side til sygehusbyggeriet langt fra følger den faktiske prisudvikling. Dertil kommer en kompensation til OHPT til ekstraudgifter, som skyldes udefrakommende forhold, ekstraudgifter til projektorganisationen som følge af forsinkelsen og ekstraudgifter til strøm til byggeriet som følge af højere energipriser.

Skærpet tilsyn

Fremover vil ministeriet også føre skærpet tilsyn med byggeriet af det nye universitetshospital. Ministeriet vil snarest indkalde Region Syddanmark til et møde, hvor de nærmere rammer for det skærpede tilsyn bliver fastlagt.

Ifølge regionen skrider byggeriet nu planmæssigt fremad, og man gentager forventningen om, at totalentreprenøren afleverer nøglerne til det nye sygehus i perioden august til november 2024. Dermed vil patienterne kunne rykke ind sidst i 2025 – eller alternativt i foråret 2026.

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11