23948sdkhjf

Problemerne fortsætter: Betonfacaden på fynsk supersygehus skaller af

Totalentreprenøren på byggeriet af Nyt OUH må igen punge ud med ekstra arbejdstimer og penge, efter at et nyt problem er opdaget 

Problemer med overfladebehandling på 75.000 kvm af facaden på det fynske supersygehus, Nyt OUH, betyder ekstraarbejde og en dyr regning.

Af supersygehusets i alt 127.000 kvm facade bobler den behandlede overflade op og skaller af på de 75.000 kvm, som er i beton.

Det skriver Fyens.dk.

Ansvaret for og udgifterne til afrensningen, som ventes afsluttet inden udgangen af 2023, tag,er den italienske totalentreprenør, JV CMB/Itinera, på sig. 

Man undersøger nu årsagen til facadeproblemerne lyder det også fra joint venture-selskabet, som ikke har yderligere kommentarer til sagen til Fyens.dk.

Første tegn for år siden

Kenneth Holm, vicedirektør for projektorganisationen i Nyt OUH, vil ikke skyde på årsager til facadeproblemerne. 

Han understreger dog, at afrensningen ikke rykker ved tidsplanen, økonomien eller kvaliteten af Nyt OUH.

Overfladebehandling af betonelementerne var ikke del af bestillingen. Men, fortæller Kenneth Holm, 'man valgte at overfladebehandle facaden på anbefaling fra totalentreprenøren'. Det skulle sikre ens udtryk på de mange betonelementer, som kommer fra to forskellige leverandører.

De første tegn på afskalning blev opdaget ved årsskiftet 2020/2021, og på et afgrænset område. Først senere spredte det sig til de titusindvis af overfladebehandlede kvadratmeter. 

Heri ligger ifølge vicedirektøren også forklaringen på, at opdagelsen ikke førte til en pause i montagearbejdet:

– Fordi det ikke er ikke noget, der vil kandidere til, at man vil stoppe en facademontering - og elementerne er bestilt hos leverandørerne. Det er ærgerligt, at man skal til at afrense så stor en flade, og havde man set det tidligere, kunne man have afrenset dem på jorden, men det er ikke noget, der skal stoppe montagen. Det ville have nogle helt andre og større konsekvenser for byggeriet, så det var det rigtige valg at fortsætte, siger Kenneth Holm til fyens.dk.

Skimmel og tagfejl

Problemer med facadeelementer er kun ét af flere problemer, som Nyt OUH bokser med for tiden.

For en måned siden kom det frem, at 400 af de cirka 10.000 rum i det nye universitetshospital i Odense, er ramt af skimmelsvamp. Det samme er godt 200 af de toiletkabiner, som står på sengestuerne.

Den uønskede svampevækst blev ifølge Arolodo Tegon, chef for JV CMB/ Itinera, opdaget for et år siden, og saneringsarbejdet ventes at stå på et halvt år endnu.

Ligesom det er tilfældet med betonfacaden, ender regningen hos den italienske totalentreprenør.

Årsagen til skimmelangbrevet var en anden stor udfordring: Utætte tage, som ikke er lagt, hvorfor der er trængt vand ind i det ufærdige sygehus.

Fejlene kostede det italienske firma Macko s. r. l. videre arbejde på toppen af Nyt OUH. Til at udføre resten af tagarbejdet har Region Syddanmark hyret Jysk Tagpap.

Problemerne øverst på hospitalet har vist sig så omfattende, at cirka 33.000 kvm ud af 55.000 kvm af taget skal repareres eller udskiftes. Det utætte tag relaterer sig især til membranarbejdet.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Medlemmernes egne nyheder
Se alle medlemsnyheder
Mest læste
JOB i FOKUS
Gå til joboversigten
Seneste nyheder
Se seneste nyheder
Udvalgte artikler
Udvalgte nyheder fra forsiden
Genforenet efter 10 år: Resultaterne tale for sig selv
DBU fraråder fælles hop: I Holland gik det galt
Beder landsretten stoppe Lynetteholmsprojektet
Efter konkursen: Fyreseddel til 120 ansatte
Tunge spillere vil erstatte nyopgravet sand og sten med stoffer fra nedrivningsbeton
Mindre rullemodstand i ny asfalt på Storebæltsbroen
Andre Nordiske Medier
Metal Supply DK
Wood Supply DK
Building Supply DK
Jern & Maskinindustrien
Mester Tidende
Motor-magasinet

Send til en kollega

0.125