23948sdkhjf

Fem etagers træhus rejses på under 10 dage

Træelementer udført ned til millimeters præcision bliver rammen i fem etagers bygning i Kanalbyen i Fredericia

På kun lidt over en uge opføres råhuset til udviklingsbyggeriet MiniCO2 Etagehus Træ i Kanalbyen i Fredericia. 

Huset bygges af præfabrikerede træelementer og skal være med til at undersøge, hvordan man fremover kan bygge mere CO2-venligt.

I disse dage ankommer det meste af huset til byggepladsen, pakket på ni lastbiler og leveret direkte fra træfabrikken Blumer Lehmann i Schweiz. De præfabrikerede træelementer er klar til at blive samlet som ét stort samlesæt. 

På blot seks-ni dage vil råhuset rejse sig fra jorden op i fem etager, til det kan lukkes med skrå tagelementer, oplyser Realdania By & Byg i en pressemeddelelse om udviklingsbyggeriet.

Et hold bestående af Jaja Architects og ONV Arkitekter samt Moe Rådgivende Ingeniører vandt i sommeren 2021 udvikling af det fem etager høje træetagehus.

Let og præcist 

Af fordele i CO2-regnskabet peges på, at træ vejer væsentligt mindre end eksempelvis betonelementer og kan fylde lastbilerne helt op, mens der ofte kun kan være ét betonelement ad gangen i en lastbil. 

Det giver mindre transport og mindre støv og støj for naboerne, når der i stedet bruges træ.

- Træet til træelementerne stammer fra skove i en omkreds af cirka 100 km fra savværket i Schweiz, som også er produktionsstedet. Transporten til Danmark er naturligvis et minus i det samlede CO2-aftryk. Det opvejes dog til dels af, at et femetagers hus kan være på blot ni lastbiler, siger Jørgen Søndermark, projektchef og arkitekt i Realdania By & Byg.

- Når man bygger med træelementer, får man desuden en ualmindelig høj præcision – her taler man om millimeter, mens man i betonbyggeri har noget større tolerancer. Det peger mod et mere præcist byggeri, påpeger projektchefen også.

Træetagebyggeriet skal fungere som 1:1 eksempel og inspiration for bygherrer, rådgivere og andre professionelle i byggebranchen til, hvordan et etagehus kan bygges i træ.

I samarbejde med projektteamet har Realdania By & Byg blandt andet fået udviklet nyskabende ”træhybrider” – for eksempel et nyudviklet etagedæk, hvor træmængden er reduceret med en tredjedel i forhold til normalt.

Prøver også med tegl

Ud over træhuset er et tilsvarende MiniCO2 etagehus - med tegl som det primære byggemateriale - under planlægning. 

Efter en en række konkurrencer valgte Realdania By & Byg i november sidste år arkitektfirmaet Morris & Company i samarbejde med Tegnestuen Lokal og ingeniørfirmaet WSP som vinder af tegl-bygningen.

Det kommer til at ligge lige ved siden af træhuset. Begge huse bliver identisk udformet, så det vil være muligt at lave komparative sammenligninger på tværs af husene.

Projektet har på sin Linkedin-side delt en video af produktionen af elementerne, som schweiziske Bluser Lehman har stået for.

...

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.14