23948sdkhjf

Arkitekt- og rådgivertrio vinder CO2-venligt træbyggeri i fem etager

Realdania By & Byg har nu sat navn på de arkitekter og ingeniører, som skal udvikle selskabets fem etagers forsøgsbyggeri, bygget af træ med mindst mulig CO2-udledning i Fredericia.

Vinderne er Jaja Architects og ONV Arkitekter samt Moe Rådgivende Ingeniører, som sammen skal udvikle boligbebyggelsen ”Mini CO2 etagehuset i træ” i Kanalbyen i Fredericia.

- Vi har fået sammensat et stærkt team med de bedste forudsætninger for at løse opgaven: At skabe det mest CO2-venlige træbyggeri indenfor stramme rammer i forhold til budget, funktion og præstation, siger Jørgen Søndermark, arkitekt og projektleder i Realdania By & Byg, i en pressemeddelelse om valget.

Kort konkurrence

I starten af maj udskrev Realdania By & Byg en konkurrence om at udvikle det fem etagers træbyggeri. 25 hold søgte om at være med i den afgørende fase, som foregik separat for henholdsvis arkitekt og ingeniør.

Tre arkitekt- og tre ingeniørfirmaer dystede i en kort metode- og strategikonkurrence, og nu står det så klart, at holdet bliver Jaja Architects og ONV Arkitekter samt Moe Rådgivende Ingeniører.

- Det valgte hold forener en stor erfaring fra nutidigt træbyggeri i ind- og udland med en åben, kreativ og begejstret tilgang og vil tilsammen kunne tilføre byggeriet nye idéer og løsninger, som fremover vil gøre det nemmere og mere attraktivt for byggebranchen at bygge bæredygtigt og så CO2-neutralt som muligt.

Målet for forsøgsbyggeriet ”Mini CO2 etagehuset i træ” er fra Realdanias side at bidrage til debatte om, hvilket materialer, der er "mest bæredygtigt" og dermed understøtte byggebranchens reduktion af CO2-udledning.

Så meget i træ som muligt

Forsøgsbyggeriet i Fredericia bliver en fem etagers boligejendom på i alt cirka 600 etagekvadratmeter. Udfordringen er, at det hele i videst muligt omfang skal opføres i træ. Byggeriet bliver evalueret – dels samlet, dels sektionsvist i forhold til tag, primære og sekundære bygningsdele, elevatorskakt, fundament med videre. Eksperimentets omdrejningspunkt er at afprøve i skala 1:1, hvordan træ præsterer i et mindre etagebyggeri til boligformål.

Byggeriet skal opføres indenfor et normalt, stramt anlægsbudget for at maksimere skalérbarhed og relevans for branchen og skal desuden opnå DGNB Guld-certificering.

Selvom det aktuelle projekt omhandler træ som primært materiale, vil eksempelvis tegl, beton, ler, biobaserede materialer eller genbrugsmateriale efterfølgende kunne tænkes afprøvet og sammenlignet. Det vil ske via et forsøgsdesign, der afsøger svar på markedets hypoteser for materialets styrker og svagheder.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125