23948sdkhjf

Entreprenør fik nyt liv efter konkurs, men genoptager ikke skæbnesvangert skolebyggeri

Da entreprenørfirmaet Bo-Hus fra Nykøbing Falster gik konkurs i december 2022, pegede firmaets daværende direktør og indehaver Bo Jørgensen på byggeriet af Sundskolen for Guldborgsund Kommune som den konkursudløsende faktor.

Allerede samme måned blev entreprenørfirmaet reetableret i en noget mindre udgave – 100 ansatte var blevet til 45. Blandt andet fordi skoleprojektet i Nykøbing Falster ikke var på det genskabte firmas opgaveliste.

Og det kommer skolen heller ikke, understreger både Guldborgsund Kommune og entreprenørfirmaet nu overfor Folketidende.dk.

Hvem der ender med opgaven, hvordan processen bliver, og hvornår skolebørn kan begynde at modtage undervisning i de nye lokaler, står stadig hen i det uvisse.

Prisen er det sprængende punkt, fortæller Søren Petersen, leder af anlæg og byggeri i Guldborgsund Kommune til Folketidende.

20 millioner over grænsen 

Går det over 40 mio. kr., skal der et nyt udbud til. Som sagerne står nu, vil det koste 60 mio. kr. at færdiggøre Sundskolen.

- Vi har som offentlig bygherre også en forpligtelse til at få tingene gjort så billigt som muligt og undgå yderligere udgifter. Derfor har vi også lige nu kontakt til tre entreprenører for at høre, om der er interesse for at indtræde i kontrakten. Det er virksomheder, som vi tror på vil kunne løfte opgaven. Men om det lykkes, eller om vi skal i udbud, har jeg lige nu ikke noget bud på. Om en måneds tid håber jeg, at vi er meget klogere, siger Søren Petersen til Folketidende.

Ender det med et nyt udbud vil det sende prisen i vejret og forlænge færdiggørelsen med mindst et halvt år, vurderer han. Dermed vil skolen først står klar et pænt stykke inde i næste år.

30 millioner 

I forbindelse med konkursen i Bo-Hus fortalte Bo Jørgensen til Licitationen - Byggeriets Dagblad, at Sundskolen have været ramt af prisstigninger på materialer og leveranceproblemer, som sendte prisen over den oprindelige kontrakt på 143 mio. kr. Entreprenørfirmaet manglede 30 mio. kr. for få de økonomiske ender til at nå sammen. Guldborgsund Kommune ville dog ikke betale mere end den aftalte pris, forklarede direktøren også. 

Borgmester Simon Hansen pegede dengang på, at byggefirmaet ikke havde dokumenteret prisstigningerne, samt at kommunen ikke rent juridisk ikke uden videre kunne betale mere for projektet.

- Vi er helt ude i kanten af forvaltningsloven og udbudsreglerne (...) Hvis man kigger på det helt samfundsøkonomisk, så ville det bedste jo bare være, at vi betalte det, som Bo-Hus ønskede og kom videre, men det har vi ikke lovhjemmel til, og det ville jo også i virksomheden give et skred på sigt, hvis man altid bare kunne få kommunen til at betale noget mere for projekterne, sagde Simon Hansen til TV2 Øst i december 2022.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

1.05