23948sdkhjf

Forsyningsselskab skyder udbygningsprojekt i milliard-klassen i gang

Udbygningen af Renseanlæg Lynetten og Renseanlæg Damhusåen i København, som er budgetteret til over 1 mia. kr., blev officielt indledt i går 9. november, da adm. direktør i spildevandsvirksomheden Biofos, John Buur Christiansen og bestyrelsesformand, Susanne Juhl tog ”første spadestik” til gravearbejdet.

Det skriver Biofos, der renser spildevandet for 1,2 mio. indbyggere i hovedstadsområdet, i en pressemeddelelse.

– Med det første spadestik tager vi hul på et udbygningsprojekt, som muliggør, at vores renseanlæg kan følge med befolkningstilvækst og øgede vandmængder. Udbygningen bidrager til, at hovedstadsområdet kan udvikle sig frem til 2045, fortæller bestyrelsesformand Susanne Juhl ifølge pressemeddelelsen i den forbindelse.

Biofos og teknikentreprenøren Wicotec Kirkebjerg indgik i september sidste år aftale på det første delprojekt, ”bundbeluftningsprojekt”, i spildevandsselskabets store udbygning frem mod 2027.

Udbygningsplanen i fire spor

Den ene spor i udbygningsprojektet, der nu er skudt officielt i gang, handler om udnyttelse og optimering af den eksisterende kapacitet på Renseanlæg Lynetten og Renseanlæg Damhusåen. Gennem små investeringer og driftsoptimeringer for at undgå flaskehalse, får Biofos mere ud af de eksisterende anlæg uden at skulle bygge en masse nyt.

I det andet spor arbejder spildevandsselskabet med at udnytte og optimeresamarbejdetmed forsyningerne i oplandet. Gennem bedre digitale løsninger og overvågning kan der i fællesskab træffes de rigtige beslutninger om, hvor hurtigt og hvornår spildevandet skal føres til renseanlæggene.

Det tredje sporskal afhjælpe den øget spildevandsmængde og myndighedskrav til rensekvaliteten af spildevandet i fremtiden. På både Renseanlæg Lynetten og Renseanlæg Damhusåen etableres bundbeluftning i stedet for overfladebehandling, og pumpestationerne effektiviseres. På Renseanlæg Damhusåen etableres yderligere termisk hydrolyse af biologisk overskudslam, vandlinjen optimeres inklusiv nye sekundærtanke, og eksisterende rådnetanke renoveres.

Det sidste og fjerde sporhandler om optimering af energi- og CO2-balancer. Ved at øge energiproduktionen på anlæggene, samtidig med en reduktion af energiforbruget i renseprocesser, bliver den samlede energi- og CO2-balance markant forbedret.

Når hele projektet står færdig i 2027, satser Biofos på at stå stærkere i forhold til at imødekomme fremtidens krav til håndtering af spildevand frem mod 2045.

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.141