23948sdkhjf

97 % mindre CO2-udledning ved genbrug af PVC-tag

11.000 kvadratmeter gammelt PVC-tag fra Tampere Exhibition and Sports Centre blev nedtaget og transporteret til genbrugsanlæg i Tyskland. Sammenlignet med forbrænding, var projektets økonomiske besparelser på 33 %, mens besparelserne på CO2-udledning var på 97 %.

I den finske by Tammerfors trængte 11.000 kvadratmeter PVC-tag på byens Tampere Exhibition and Sports Centre, bygget i 1985, til at blive udskiftet. Med RENOLIT ALKORPLAN i front bestemte aktørerne på projektet sig for at skære PVC-taget i småstykker, som blev pakket og transporteret til et genbrugsanlæg i Tyskland for at blive genbrugt til anvendelse i byggebranchen. På trods af den lange transport fulgte både miljømæssige og økonomiske fordele med genanvendelsen.

Projektet blev gennemført som en del af ESWA og RoofCollect-projektet, et europæisk initiativ grundlagt af plastproducenter, heriblandt RENOLIT, der har som ambition at genbruge syntetiske, vandtætte PVC-membraner.

Udfordrer normen

I udskiftningen af taget fik RENOLIT ALKORPLAN brug for deres mangeårige erfaring med membrantage, idet bygningens unikke, buede konstruktion krævede særlig opmærksomhed og ekspertise. Det var derfor nødvendigt at udføre projektet i mindre etaper, hvor enkeltdele af membranen blev fjernet for straks at blive erstattet med den vandtætte og ekstremt åndbare tagmembran, RENOLIT ALKORPLAN F Classic.

I det banebrydende projekt blev det afskårne membranmateriale hverken bortskaffet eller forbrændt, som ellers er almen praksis i Finland, men derimod transporteret til et genbrugsanlæg i tyske Sachsen, hele to tusinde kilometer fra Tammerfors.

Økonomisk gevinst

Ved at genanvende PVC-materialet fra eventcentret, har man reduceret CO2-udledningen med omkring 53.000 kilo sammenlignet med udledningen ved forbrænding. Dermed er det finske projekt et eksempel på, at man ved at genbruge PVC-materialer fra renoveringsprojekter har en meget lavere klimapåvirkning, end hvis man anvender forbrænding – selv hvis genanvendelsen kræver transport.

Aktørerne valgte denne løsning, fordi det ikke bare var den bedste løsning miljømæssigt, men også økonomisk. Beregninger viser, at prioriteringen af genbrug ud over at gavne miljøet, også er en økonomisk fordelagtig løsning, idet de samlede økonomiske omkostninger ved genbrug viste sig at være 33 % lavere end ved forbrænding.

Et vellykket samarbejde mellem RENOLIT ALKORPLAN og de finske virksomheder Suomen Teollisuuskatot Oy samt Ekopartnerit Turku Oy var afgørende for projektets succes.

RENOLIT ALKORPLAN

  • Udvikler og producerer plastprodukter og syntetiske membraner til vandtætning af blandt andet tage, svømmebassiner og anlægsarbejder. Holdbare, alsidige og certificerede løsninger i høj kvalitet.
  • Med hovedkontor i Sant Celoni, nord for Barcelona, har markedsenheden omkring 350 ansatte og en produktion på en million ruller membraner om året.
  • En del af tyske RENOLIT Group og engageret i Circular Plastics Alliance (CPA), der gennem frivillige initiativer i industrien arbejder på at fremme genanvendelsen af plastik.

Læs mere på www.renolit.com/roofing

    Job i fokus
    Gå til joboversigten
    Udvalgte artikler

    Nyhedsbreve

    Send til en kollega

    0.109