23948sdkhjf

Debat: Cirkulært byggeri kræver fælles mod

Hvis den cirkulære dagsorden skal være andet end smukke hensigter, må der træffes en række nødvendige beslutninger, skriver dagens debattør 

Vi nærmer os 100 anbefalinger, når man ser på hvor mange anbefalinger, der de seneste år er kommet til, hvordan cirkulært byggeri kan udbredes. Så det skorter ikke på gode forslag til, hvordan vi kan reducere byggeriets ressourceforbrug. Trods de gode intentioner kommer vi dog alligevel ikke ud over rampen.

I nybyggeri indgår i dag kun 0,17 pct. brugte materialer. Det er derfor heller ikke underligt, at en overvejende andel af anbefalingerne går på at fremme genbrug og genanvendelse. Cirkulært byggeri handler dog om mere end genbrug - det handler også om at få mindsket det samlede ressourceforbrug. Men vi er udfordrede af, at ressourceforbruget ikke tillægges nok betydning, når man bygger. Vi bygger ofte hellere nyt, end vi genbruger et eksisterende byggeri.

Byggematerialer anvendes ej med omhu

Problemer med forsyning, høje energipriser og et ustabilt geopolitisk klima har betydet, at prisen på byggematerialer de seneste år har været på himmelflugt. Sådan har det ikke altid været. Betragter man byggeriet over en længere historisk periode, får man måske en forklaring på, hvorfor ressourceforbruget i byggeriet - trods af gode hensigter - ikke er mindsket.

Tidligere var materialer den største udgiftspost i et byggeprojekt, mens løn spillede en mindre rolle. I dag er det omvendt: Lønomkostningerne fylder ofte mere end materialeomkostningerne. Man sparer derfor på arbejdstimerne og køber hellere lidt ekstra isoleringsmateriale, gipsplader og lægter. Rygtet i branchen går på, at man for hvert tiende nybyggede hus har købt så mange ekstra materialer, at man reelt kunne bygge et ekstra.

Vi skal reducere spild, klimaaftryk og ressourceforbrug ved at fremme biogene materialer, øge genbrug og løfte genanvendelsen – bl.a. med central robotsortering. Genbrug skal være reglen ved nybyggeri og renovering, og vi skal i langt højere grad transformere eksisterende bygninger frem for at rive ned. Skal den cirkulære dagsorden realiseres, kræver det handling – ikke blot fine ord.

Det største potentiale er i det, vi ikke bygger

Dansk Erhverv har samlet række innovative virksomheder i et nyt netværk for cirkulært byggeri. Det er virksomheder, som alle ånder for planeten – og som insisterer på, at byggeri ikke kun skal ske med omtanke for sikkerhed og sundhed, men også for den samlede miljøpåvirkning: klima, biodiversitet, ressourcer og økosystemer.

En af de mest effektive måder at mindske ressourceforbrug og klimabelastning på er ved at begrænse omfanget af nybyggeri gennem transformation af eksisterende byggeri, forlængelse af levetiden og mere intensiv udnyttelse af kvadratmeterne. Flere analyser har vist, at CO2-udledningen ved transformation kun er halvt så stor som ved nybyggeri.

Demografiske ændringer, erhvervsudvikling mv. betyder, at vi ikke kan undgå nybyggeri eller nedrivning. Men når det sker, skal det ske med omtanke. Det såkaldte ”bevar eller forklar- princip” skal effektueres i praksis. Vi skal bygge videre på lovkravet om selektiv nedrivning og samtidig stille krav om, at de nedtagne materialer og produkter genbruges i nyt byggeri eller via genanvendelse får et nyt liv som enten byggematerialer eller materialer til andre formål. I særligt sekundært byggeri bør det fx være et krav, at en vis andel af materialerne er genbrugte.

Med andre ord: Hvis den cirkulære dagsorden skal være andet end smukke hensigter, kræver det, at vi sammen med politikere tør tage de nødvendige beslutninger - for i dag arbejder markedet ikke nok mod mere cirkularitet og CO2-reduktion i byggeriet. Men det kræver også, at de innovative frontløbere – små som store - i branchen står sammen, deler viden og arbejder i en fælles retning. For det er ved at stå sammen, som i fx Dansk Erhvervs Netværk for cirkulært byggeri, at vi kan skabe en bølge, som for alvor rykker ved byggeriets ressourcepåvirkning. Det er både økonomisk, klimamæssigt og samfundsmæssigt nødvendigt.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.113