23948sdkhjf

Viden er magt – også i byggeriet

Den stærkt stigende kompleksitet i byggeriet udfordrer, som aldrig før, entreprenør- og håndværksvirksomhederne. Gennem en årrække har virksomhederne haft massive udfordringer i forhold til brug af nye materialer, hvoraf nogle – for eksempel MgO-pladerne – har påført virksomhederne voldsomme tab. Her har ansvarsforholdene i byggeriet været stillet til skue - og det har ikke altid været lige kønt.

Samtidig har bygherrerne eksperimenteret med nye samarbejdsformer i forhold til entreprenører og rådgivere. Det har også været en vanskelig proces, som kun i beskedent omfang har bragt nye, effektive samarbejdsformer med sig. Den benhårde konkurrence på priserne udhuler i hvert fald stadig virksomhedernes muligheder for at konsolidere sig i rimeligt omfang.

Og fra årsskiftet bliver det igen lidt mere kompliceret at være entreprenør eller håndværksmester. Her bliver alt nybyggeri nemlig omfattende af nye klimaregler. Det betyder, at byggevirksomheder skal levere komplette klimadata for materialer og arbejdsprocesser i et nybyggeri - fra råvarerne blev produceret til bygningen om mange år skal rives ned. I første omfang gælder det nybyggeri på mere end 1.000 kvm.

De nye krav vil for alvor skabe en opdelt byggebranche, hvor den ene del er rene ”arme og ben”, mens den anden del består af tal- og dokumentationseksperter. Der er slet ingen tvivl om, at det er de sidstnævnte, som kommer til at sidde på flæsket. Viden er magt. Det gælder også i byggeriet, hvor håndtering af den stigende kompleksitet er en fast del af forretningsvilkårene.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
JOB i FOKUS
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Se seneste nyhedsbrev ???id_11737???

Send til en kollega

0.125