23948sdkhjf

Producenterne af betonelementer slås med indtjeningen

Det er blevet mere besværligt at tjene penge for betonelementproducenterne, der har tilbagegang i indtjeningen for tredje år i træk. Materialepriserne tynger

Betonelementproducenterne ser ikke ud til at kunne vende de sidste par års tilbagegang. Branchen tjener samlet set 234 mio. kr. mindre på resultatet før skat. To af producenterne, Dan-Element og Spæncom, har endda underskud.

Det viser en stor brancheanalyse, som Licitationen - Byggeriets Dagblad har lavet. Analysen er lavet 15. august 2022 og baserer sig på de seneste regnskabstal for betonelementproducenter med mindst 70 ansatte.

- Materialeprisen er steget meget dette år, og det påvirker. Det gælder især cement. Tager man 2019, som var et rigtigt dårligt år, med i billedet, ser det anderledes ud. Fordi 2020 handlede om at få struktur på vores virksomhed. Det var en lille turn-around. Vi vendte vores store negative resultat til et bedre i 2020, siger adm. direktør i Spæncom Magnus Ström.

Spæncoms omsætning steg til 729,8 mio. kr. i 2021 fra 696,3 mio. kr. i 2020. Overskudsgraden faldt dog til -3,8 pct. fra 0,3 pct. året forinden.

- Vi blev ramt af covid-19, som alle andre, og havde problemer med ordreindgang. Første halvår af 2021 kørte vi med lav tilgang, men vi kom godt i gang igen. Så kom stigningerne på materialer. Vores 2021 kan sammenfattes ”heaven and hell”. Vi var på sporet, og efteråret var ok. Det var ”heaven” og vores ordretilgang var all time high, siger Magnus Ström.

Også betongiganten CRH Concrete har svært ved at skabe fremgang. Selvom virksomheden øger deres omsætning og antal ansatte, ender CRH Concrete med at tabe næsten 91 mio. kr. før skat på bundlinjen.

Man kan stadig tjene penge

Hele branchen mærker effekten af en usikker verden, hvor prisen på materialer og energi er gået op, det samme er renten og den generelle usikkerhed på markedet og i verden. Da covid-19 var ved at gå i sig selv, kom krigen i Ukraine. Ikke engang vejret er en ven i nøden, fortæller adm. direktør i Ambercon, Apichat Bonde.

- Hedebølge i Europa har sænket vandstanden i Rhinen. Det kan betyde forhøjet omkostninger for råmaterialer.

Man kan dog stadig tjene penge, siger han. Og tallene bakker ham op. Ambercons driftsresultat steg til 37,3 mio. kr. i 2021 fra 29,3 mio. kr. året før.

- Det skyldes, at vores medarbejdere har været dygtige til at optimere i både projektering og produktion. Vi er blev mere effektive. Vores sager kører efter en lige snor, og produktionen optimeres derefter. Når vi bliver involveret tidligt i projekteringsprocessen, er vi med at minimere projektfejl og spare ressourcer, siger han.

Som følge heraf steg overskudsgraden til 10,6 pct. fra 9,8 pct.. Af de syv betonelementproducenter, der oplyser denne regnskabspost, er det kun Ambercon, der har fremgang.

Spæncom oplyser også deres overskudsgrad, men er bundskraber i tabellen. Men der er bedre tider i vente.

- Ja, man kan godt tjene penge i det nuværende marked, og det gør vi faktisk lige nu. I 2022 er jeg sikker på, at vi kommer til at tjene penge igen. Det er klart, at markedet ligger lavere end tidligere. Hele byggeriet går måske ned, men det kommer fra et rekordhøjt niveau. Der er stadig projekter at byde på, og der er mange byggerier i gang, siger Magnus Ström.

Dårlig cocktail

Tom Kristensen, adm. direktør i A/S Boligbeton, ser også travlheden tage af i branchen.

- Der var et højt aktivitetsniveau sidste år, og der er stadig gang i den, men vi ser ind i et andet marked. Der er færre udbud. Vi mærker en tendens af, at der er mindre at give tilbud på. Men vi kommer også fra et ekstremt højt niveau, siger han.

Færre projekter og dyrere råvarer er en dårlig cocktail bundlinjen for øje. Det har A/S Boligbeton også oplevet. Resultatet før skat svandt ind til 50,0 mio. kr. fra 89,1 mio. kr. i 2020.

- Der er to forklaringer: Coronaen gav et prispresset marked, og 2021 bød på prisstigninger på blandt andet materialer og energi. Når man afgav priser under corona på projekter otte-ti måneder ude i fremtiden, betød det lavere salgspriser, siger Tom Kristensen, som fortæller, at der stadig kan tjenes penge, men på et lidt lavere niveau.

Selvom der er tilbagegang på næsten alle regnskabstal, er producenterne overordnet tilfredse med deres egne præsentationer. Af de 16 producenter, som tager stilling til, om de er tilfredse med resultatet, er 14 producenter tilfredse.

Producenterne udtaler samlet set, at de turbulente sving i aktivitetsniveauet og stigningen i råvarepriserne har været forventet og er derfor tilfredse med resultaterne.

Analysen kort

  • Syv ud af 17 betonelementproducenter oplyser omsætning. Ud af de syv vækster seks producenter. Contiga ligger i spidsen med en vækst på 23 pct. svarende til en stigning på 126,3 mio. kr.
  • Seks ud af de 17 producenter oplever fremgang på bruttoresultatet, og branchen taber samlet 145 mio. kr. på bruttoresultatet.
  • Her er det især CRH Concrete der, selvom de har branchens andenstørste bruttofortjeneste, er med til at trække branchen ned, da de går tilbage med 84 mio. kr.
  • Syv ud af de 17 betonelementproducenter stiger på driftsresultatet, og branchen går samlet tilbage med 40,5 pct., hvilket svarer til 241 mio. kr. DS Elcobyg har branchens største fremgang på driftsindtjeningen med 12,3 mio. kr.
  • Branchens gennemsnitlige afkastningsgrad ligger på 8,1 pct. hvilket er et fald på 4,3 procentpoint, sammenlignet med sidste års regnskabsperiode.
  • Overskudsgraden falder med 5,1 procentpoint, og branchen har et samlet nøgletalsgennemsnit på 4,6 pct.

Noter
Analysen er baseret på de seneste regnskabstal pr. 15. august 2022 for betonelementproducenter med mindst 70 ansatte.

Seks ud af 17 betonelementproducenter følger ikke kalenderåret, hvilket betyder, at 2021 kolonnen reelt indeholder regnskabstal for 2020/21 for de seks producenter.

Læs mere side 6

Tabel - Omsætning - Infogram

Tabel - Bruttofortjeneste - Infogram

Tabel - Driftsresultat - Infogram

Tabel - Resultat før skat - Infogram

Tabel - Afkastningsgrad - Infogram

Tabel - Overskudsgrad - Infogram

Tabel - Egenkapital - Infogram

Tabel - Antal ansatte - Infogram

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

1.242