Licitationen mener: Det skal ikke ende med stop and go for anlægsbranchen
Det er langt fra første gang, at anlægsbranchen - og ikke mindst vejentreprenørerne - har måtte se politiske henstillinger om flere vejopgaver gå fløjten. Og nu er risikoen der igen.
Ruslands krig i Ukraine er nemlig kommet i vejen. Derfor skal udbygningen af det danske fjernvarmenet speedes op for at udfase afhængigheden af naturgas og dermed Rusland. Men ifølge regeringen kan det blive svært, hvis ikke man samtidig holder kapacitet fri i anlægsbranchen. Dermed er den stort anlagte Infrastrukturplan 2035 nu kommet i fare, fordi flere partier ikke afviser at genåbne aftalen.
For nogle er det selvklart ideologiske årsager til det. Det er ikke så overraskende, at Alternativet og Enhedslisten med glæde vil bremse store vejprojekter. Men der er i den grad grund til at træde varsomt her.
For infrastrukturforliget har været mange år undervejs og været et større puslespil at lægge, hvor mange politiske interesser i den grad har skullet tilgodeses. Hvis forliget først bliver genåbnet, er faren, at det hele falder til jorden, og så kan anlægsbranchen igen-igen se ind i en fremtid, hvor den ikke kan planlægge flere år frem i tiden.
Anlægsbranchen har tidligere været hårdt ramt af stop and go-effekten, og den gør det ikke ligefrem lettere at drive virksomhed. Lad branchen blive forskånet for dette.
Inden forligspartierne og regeringen sætter sig for at genåbne forliget, bør den tage branchen med på råd. For hvem ved, om ressourcerne til fjernvarme og vejprojekter i bund og grund er der. Branchen fortjener at blive hørt i dette politiske spil og ikke overtrumfet.
Artiklen er en del af temaet Lederen.