23948sdkhjf

Rockwool: Derfor bliver vi i Rusland

Efter Ruslands invasion af Ukraine har isoleringsgiganten Rockwool fastholdt sin aktivitet i Rusland trods stigende pres om at følge i fodsporene på stadige flere vestlige virksomheder - som Velux og seneste Carlsberg - og forlade det russiske marked. 

En afsked med Rusland vil være lige med en milliardgave til den russiske stat og det vil ikke forkorte krigen, lyder det nu fra Rockwools CEO, Jens Birgersson: 

– Vi fordømmer krigen utvetydigt og er oprørte over de tragiske konsekvenser, den har for Ukraine og befolkningen der. Det har ikke været en let beslutning for Rockwool at holde vores fabrikker i Rusland kørende i Rusland, men vi tror stadig på, at det er den rigtige ting at gøre - og her er hvorfor, skriver Jens Birgersson i en mail. 

Han påpeger desuden, at den russiske stat sandsynligvis ville overtage Rockwools aktiviteter, hvis firmaet trækker sig:

– Fordi forretningen er så lokalt forankret, kan den operere uafhængigt af resten af Rockwool. Hvis vi forlader (Rusland, red.), vil virksomheden sandsynligvis fortsætte med at operere, blot under et andet "ejerskab". I realiteten ville vi give den russiske stat en gave på flere milliarder kroner i form af en effektiv forretning, et stærkt brand, topteknologi og værdifuld intellektuel ejendomsret fra den ene dag til den anden. Vi kan ikke se, hvordan det hjælper med at afslutte krigen hurtigere, skriver Rockwool-topchefen desuden.

Rockwool driver i alt fire fabrikker i Rusland, som tilsammen beskæftiger omkring 1.200 medarbejdere. Selskabet oplyser ikke, hvor meget koncernen omsætter for i Rusland, men omsætningen i Rusland og Østeuropa tilsammen var i 2021 på 562 mio. euro (ca. 4,2 mia. kr.), en stigning på 113 mio. euro fra året før, fremgår det af seneste årsrapport.

Droppede fabriksudvidelse i Rusland

Kort efter Ruslands invasion af Ukraine meddelte Rockwool til Licitationen - Byggeriets Dagblad, at planlagte udvidelse til 1,5 mia. kr. af selskabet stenuldsfabrik i den russiske by Vyborg mellem Skt. Petersborg og den finsk-russiske grænse var aflyst.

- Rockwools russiske forretning er meget lokal-baseret, hvor vi producerer i Rusland og sælger til det russiske marked. I tråd med vores værdier i Rockwool-familien, så gør vi hvad vi kan for at hjælpe vores kollegaer i Ukraine og Rusland og for at fortsætte produktionen i Rusland. Det ville være forkert at straffe vores mere end 1000 russiske kollegaer og deres familier ved at stoppe vores operationer dér, lød det dengang fra Michael Zarin, kommunikationsdirektør hos Rockwool Group.

Artiklen er en del af temaet Krigen i Ukraine.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.14