23948sdkhjf

Aarhus Vand vælger rådgiver til 2 milliarders ressourceanlæg

Envidan er blevet valgt som procesrådgiver for design af Aarhus Vands nye, kommende ressource- og renseanlæg Aarhus Rewater, der ventes at koste 1,7 – 2 mia. kr. Det oplyser Aarhus Vand i en pressemeddelelse. 

Rådgiverfirmaet vandt opgaven sammen med underrådgiverne KWR Water Research Institute og Royal HaskoningDHV Nederland B.V. 

Opgaven som procesrådgiver har været udbudt i et innovationspartnerskab, hvor Niras og Envidan stod i spidsen for hver sit proceskonsortium, og valget er sket på baggrund af et forudgående seks måneders innovationsforløb med Aarhus Vand. 

– Envidan skal som procesrådgiver bistå Aarhus Vand med designet af det samlede procesanlæg for Aarhus Rewater - fra de indledende valg af teknologier og ressourcer til udnyttelse til det endelige design, forklarer direktør for forretningsudvikling i Aarhus Vand, Claus Møller Pedersen, i pressemeddelelsen. 

Løber tør for kapacitet 

Baggrunden for det store anlægsprojekt er, at Marselisborg Renseanlæg om få år har for lidt kapacitet til at rense spildevandet fra et stigende antal borgere i Aarhus Kommune. Desuden er der ikke plads til at udvide anlægget, der er nabo til Marselisborg Lystbådehavn. Åby og Viby Renseanlæg har også for lidt kapacitet. 

Derfor skal Aarhus Rewater bygges i området, hvor det nuværende Marselisborg Renseanlæg ligger. Anlægget bliver ifølge Aarhus Vand verdens mest bæredygtige og innovative renseanlæg, der udover at rense spildevand kommer til at producere overskudsenergi og udnytte ressourcerne i spildevandet i et omfang, der ikke er set andre steder. Det er ressourcer som eksempelvis næringsstoffer, proteiner, fødevarer, kemikalier og grundsubstanser til sundhedsindustrien. 

Projektet betegnes derfor som et flagskib for den cirkulære økonomi i Aarhus Vand og skal bane vejen for, at vandselskabet er energi- og CO2-neutral i 2030. 

Entreprisedel sidst på året 

Valg af procesrådgiver er trin to i den samlede udbudsproces for Aarhus Rewater. Første trin var arkitektrådgivning, som gik til arkitektfirmaet Henning Larsen. 

Tredje trin bliver entreprisedelen, hvorefter Aarhus Vand i slutningen af 2021 danner det endelige hold bestående af arkitektkonsortiet, procesrådgiverkonsortiet og entreprenørkonsortiet. 

Opførelsen af Aarhus Rewater løber efter planen frem til midten af 2028, hvor anlægget forventes at blive taget i drift. Anlægget forventes herefter løbende at blive udvidet indtil 2060, hvor kapaciteten når op på det, der svarer til 600.000 personers udledning af spildevand.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.127