23948sdkhjf

C.F. Møller, Søren Jensen og MT Højgaard skal gøre byggeri mere effektivt

Spild, svigt, fejl og mangler i byggeriet udgør en betragtelig økonomisk og miljømæssig udfordring for byggebranchen. Men det skal C.F. Møller Architects, Søren Jensen Rådgivende Ingeniørfirma og MT Højgaard ændre på. 

Som vindere af forsøgsbyggeriet ”Det effektive byggeri”, Realdania By & Byg står bag, skal trioen indsamle viden om, hvordan digitale løsninger og værktøjer kan være med til at skabe en mere effektiv byggeproces. 

Det første spadestik til byggeriet bliver taget i slutningen af året. 

Parallelle forsøg i Fredericia 

Parallelt med ”Det effektive byggeri” har Realdania By & Byg igangsat et andet forsøgsbyggeri i Kanalbyen i Fredericia: MiniCO2 etagebyggeriet i træ

På det fem etager høje træbyggeri blev Jaja Architects og ONV Arkitekter samt Moe Rådgivende Ingeniører i starten af juli udpeget som vindere af det kombinerede arkitekt- og rådgiverudbud.

Begge forsøgsbyggerier skal over de kommende år være med til at hjælpe byggebranchen med at bygge mere CO2-venligt og være med til at løse nogle af de dilemmaer og udfordringer, som branchens aktører støder på, når de skal bygge mere bæredygtigt. Forsøgsbyggerierne indgår som en del af foreningen Realdanias fokus på at fremme et sundt, effektivt og bæredygtigt byggeri.

– Der er et stort potentiale for byggebranchen i at nedbringe spild, fejl og mangler i alle byggeriets processer – både i form af øget indtjening, øget kvalitet i byggeriet og nedbringelse af CO2-forbruget, fortæller Peter Fangel, projektchef i Realdania By & Byg, i en pressemeddelelse om forsøgsbyggeriet. 

I projektteamet er C.F. Møller Architects totalrådgiver med ansvaret for projekterings- og IKT-ledelsen i samarbejde med Søren Jensen Rådgivende Ingeniørfirma. MT Højgaard Danmark er valgt som hovedentreprenør. Derudover er HD Lab koblet på som IKT-rådgiver for projektet. 

Valget af samarbejdspartnere er sket efter et udbud, hvor der er konkurreret på tre parametre: En effektiv ydelsesplan, interesse for projektet og forståelse for forsøgets præmisser. Der er blevet udbudt i omvendt licitation, så pris ikke har været et konkurrenceparameter. 

Afprøver også ny samarbejdsmodel

Projektteamet er allerede godt i gang med det første af flere eksperimenter i forsøgsbyggeriet. Det handler om at afprøve en ny samarbejdsmodel, hvor samarbejde mellem rådgivere og entreprenør etableres tidligt i processen. 

– Ofte kommer især entreprenørerne sent ind i billedet i et byggeri, og derfor sker det ofte, at projektet skal omprojekteres, fordi der mangler sammenhæng til de udførendes verden, fortæller Peter Fangel, projektchef i Realdania By & Byg. 

Gevinsten ved, at alle starter samme sted tidligt i projektet, er en mere afklaret projektudvikling, en mere enkel opgave- og ydelsesfordeling mellem projektets parter og en bedre udnyttelse af projektteamets styrker og kompetencer. 

Ideen har tråde til både ”Partnering” og ”Integrated Project Delivery”, en tæt integration af kompetencer, IT, organisation og kultur - baseret på ét fælles juridisk grundlag. Formålet er at bringe en ellers opsplittet værdikæde sammen i ét samlet leveranceteam, der arbejder som én organisatorisk enhed med fælles mål og succeskriterier. 

Samarbejdsmodellen vil knytte sig til alle faser af byggeriet lige fra idé til drift.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
JOB i FOKUS
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Send til en kollega

0.14