23948sdkhjf

Asfaltindustrien rækker ud til bygherrerne

Efter covid-19 har verden ændret sig. En af ændringerne har vist sig at have dramatiske konsekvenser for hele bygge- og anlægsbranchen. Det drejer sig om de store og uforudsigelige ud-sving i råvarepriser i alt fra træ og stål til olie og bitumen. Problemet var i sidste uge til debat her i Licitationen - Byggeriets Dagblad, hvor både Bygherreforeningen og Asfaltindustrien var på banen.

Problemet er, at uforudsigelighed giver usikkerhed, og usikkerhed giver u-optimale bud. Det er skidt for både bygherre og leverandør. Heldigvis findes der en løsning, nemlig en lille justering af en fejl i AB18, som er udtænkt i "fredstid", hvor ingen kunne forudsige post-covid-verdenen. En justering Asfaltindustrien foreslog i Licitationen i sidste uge. Hertil svarede direktør i Bygherreforeningen, Henrik Bang, at man ikke skal genåbne hele AB18-komplekset, fordi en entreprenør kan tabe penge.

Det er vi enige i; men man skal heller ikke stædigt holde fast i en fejl, der øger summen af risiko ved udbud, hvilket er tilfældet, når der anvendes indeks på 6 månedersdagen, som er ukendt på tilbudstidspunktet, i stedet for indeksering fra tilbudsdagen, hvor priserne på råvarer er kendte og et optimalt tilbud kan gives. Netop indeksering fra tilbudsdagen var da også en fornuftig praksis som for eksempel en kompetent bygherre som Vejdirektoratet fulgte fra 2013 og indtil AB18 trådte i kraft.

Henrik Bang bekymrer sig desuden om skatteborgernes penge. Det gør vi også, og vi kan berolige bygherrerne, for jo mindre summen af risiko er i en budssituation jo mere optimale bud opnås - til glæde for skatteborgere og bygherre.

Vores holdning er principiel og overordnet, for det er bygherrerne som fastlægger udbudsvilkårene, og virksomhederne som byder ind på opgaver uafhængigt - også uafhængigt af denne principielle dialog om modellen. Men en justering af en fejl i AB18 i denne turbulente tid vi lever i er absolut værd at drøfte og gøre noget ved. Derfor rækker vi ud til bygherre med konstruktive forslag og vilje til dialog.

Artiklen er en del af temaet Debat.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
JOB i FOKUS
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.14