Licitationen mener: En konfliktkultur skal bekæmpes
Det er omkostningstungt og tidskrævende, når et igangværende byggeri eller anlægsprojekt lander i voldgiftssystemet.
For når alle parter skal høres, og alt samles op til sidst i voldgiftsretten, trækker det tænder ud hos sagens parter, og det fordrer ikke ligefrem til et godt samarbejde på byggepladserne, mens sagen står på.
Med de nye AB18-regler blev reglerne om "hurtig afgørelse" indført. Tanken er, at den kan løse konflikten nu og her, og parterne dermed ikke skal vente på en voldgiftssag. Samtidig skal afgørelsen fra opmanden foreligge senest to måneder efter anlæggelsen af sagen.
Tvister i byggeriet vil aldrig kunne undgås, og desværre havner mange fortsat i voldgiftssystemet. 1.823 i 2020 for at være helt præcis. Det tager tid og koster mange penge for de involverede, og derfor er det godt, at de nye AB-regler åbner op for de hurtige afgørelser, hvor parterne kan få afgjort sagen og komme videre.
Man kan dog undre sig over, at der kun var 21 sager med hurtig afgørelse i 2020. Det bør trods alt være i alles interesse at finde hurtige løsninger på et problem, før det ender i voldgiften. Mediation og mægling er en anden mulighed.
Under alle omstændigheder bør færre af de store voldgiftssager være målet, som bygge- og anlægsbranchen arbejder henimod.
Konflikter skaber et usundt samarbejdsmiljø, der ikke nødvendigvis giver et godt byggeri. Derfor er det i alles interesse, at tiltag som hurtig afgørelse og mediation vinder større indpas i byggeriet.