23948sdkhjf

Flere almene boliger vil bremse boligprisernes himmelflugt

Boligprisernes himmelflugt skaber et stort problem i vores større byer og for de førstegangskøbere, som skal etablere en familie.

Nationalbanken har været ude med anbefalinger om, at man skal fjerne de afdragsfrie lån og forhøje størrelsen af den obligatoriske udbetaling og dermed mindske belåningsgraden. Nationalbankens to forslag vil have en prisdæmpende effekt.

I BAT har vi i øvrigt altid ment, at afdragsfrie lån var et onde, og at de aldrig skulle have været indført.

Spørgsmålet er bare, om Nationalbankens to forslag er nok til at fjerne den grundlæggende forudsætning for, at boligpriserne stiger uhensigtsmæssigt meget. Vi må have boligforsyningen op. Den billigste, enkleste og hurtigste måde at gøre dette på, er at bygge attraktive almene boliger, som helt almindelige danskere har lyst til at bo i.

Det skal ske i og omkring vores større byer, for det er der, presset er størst. Ambitionerne i Københavns kommune er store, men resultaterne har ikke været så imponerende, heller ikke selvom den såkaldte 25 procents-regel bruges mange steder. I forbindelse med revisionen af Planloven er det afgørende, at kommunerne får instrumenter, så 25 procent almene boliger rent faktisk eksekveres i alle større byer, og ikke kan udskydes til en fjern fremtid. Hvilket der desværre er set eksempler på.

En brændende platform

Lige nu står vi på en brændende platform. Vi taler om blandede byer. Men det er desværre slet ikke sådan, vores større byer udbygges. Byggeriet af dyre boliger tordner frem, mens de almene boliger trisser fremad i sneglefart. Det er uholdbart. Planloven kan løse noget af problemet, men vi skal også se på andre barrierer.

Ministeren, storbykommunerne og den almene sektor må sætte sig sammen og kortlægge barriererne, gerne hurtigt, for nu kan det altså ikke vente længere med at få bygget almene boliger i og omkring hovedstaden og de større byer. Ellers ender al snak om blandede byer som indholdsløse skåltaler.

Det er nu, vi bygger fremtidens byer. Vi skal tage bestik af, hvordan befolkningen kommer til at se ud fremover. Her er det ingen hemmelighed, at der kommer flere ældre og flere singler. Byen kommer til at se anderledes ud. Det stiller også nye krav til vores boligområder.

Traditionelt tænker vi i kategoriboliger. Ungdomsboliger, familieboliger, ældreboliger. Blandet by betyder også, at vi fremover i stedet skal tænke i generationernes boliger. Det giver helt nye muligheder for fleksibilitet, hvor vi også skal udfordre os selv til at tænke anderledes om det private og det fælles.

Intet profitmotiv

Der findes sandsynligvis ikke nogen politiske indgreb over for stigende boligpriser, der er mere virkningsfulde end at sørge for, at vi får bygget nye, tidssvarende almene boliger.

Almene boliger har jo netop den forudsætning, at de ikke har et profitmotiv. Det er nok muligt, at de opleves lidt dyrere at opføre i begyndelsen. Men eftersom der ikke er et profitmotiv, så går der som regel ikke ret mange år, inden de almene boliger opleves som prisbillige.

Vi har alle sammen set Krøniken, og vi har alle sammen set, hvordan Palle og Søs flytter ind i et spritnyt alment boligbyggeri på Bellahøj.

Det var ikke almenheden, der havde råd til at bo der i begyndelsen. Men det var det nogle ganske få år senere. Sådan er det med almene byggerier: De er og bliver billige.

Artiklen er en del af temaet Debat.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.143