23948sdkhjf

Munck-selskab får 120 millioners opgave i Kolding

Kolding Kommune peger på Munck Havne og Anlæg og Cowi til de forberedende arbejder til den nye bydel Marina City med cirka 350 boliger i Kolding. 

Opgaven omfatter udvidelse af havnebassinet, etablering af kajanlæg og slæbesteder, at anlægge ny strand og opfylde det nye landområde. Der er tale om en kontrakt på op mod 120 mio. kr., som bringes i spil, når alle planer er godkendt hos de statslige myndigheder – formodentlig i løbet af sommeren. 

Det er kommunens økonomiudvalg, som på et møde mandag pegede på entreprenørfirmaet og rådgiveren ud fra en vurdering af, at de var kommet med det bedste bud. Det skriver Kolding Kommune i en pressemeddelelse.  

Koldings nye bydel Marina City

På sydsiden af Kolding Fjord skabes en ny bæredygtig bydel, Marina City, som skal bolig- og havnemiljø samt en marina med 1.000 bådpladser. Hertil kommer plads til opbevaring af mindst 500 både på land, klubhus, værksteder, fiskerskure, bådhuse og andre moderne faciliteter.

Planerne giver mulighed for at opføre ca. 325-350 boliger. Bygningerne kan være op til otte etager, en enkelt dog op til 16 etager. Visionen er en vifte af forskelligartet byggeri, heraf en fjerdedel almene boliger, i henholdsvis en ’skovby’ og en ’fjordby’.

Foruden lystbådehavn og boliger skal der anlægges en havnepromenade med cafeer, klubhuse, servicebygninger, maritime erhverv, værksteder, overnatningsmuligheder og andre aktiviteter tilknyttet lystbådehavnen. Ud mod fjorden afsluttes med en stor marinapark.

Aftalen gælder de marine anlægsarbejder, der igangsættes så hurtigt som muligt. når alle tilladelser er på plads, for hurtigst muligt at kunne flytte lystbådehavn nord over til syd. Senere kommer der udbud på andre arbejder som for eksempel moler, broanlæg, havnepromenade lige som byggemuligheder vil blive sat til salg.

Bæredygtighed som parameter i udbuddet

Den store anlægsopgave har været i EU udbud, hvor fem store - men af kommunen unavngivne - totalentreprenører på området afgav bud.

Ganske atypisk var udbuddet ikke kun baseret på pris og kvalitet, men også entreprenørernes evne til at begrænse CO2-belastningen. Prisen har vægtet 50 pct. i kommunens samlede vurdering, men der er også målt på kvalitet (25 pct.) og på CO2/bæredygtighed (25 pct.). 

– Det er noget helt nyt, at CO2-udledning indgår som konkurrenceparameter ved udbuddet af en stor anlægsopgave. Så vidt vi ved er det første gang, både her i landet og måske også i det hele taget, at dette sker, forklarer borgmester Jørn Pedersen i pressemeddelelsen og peger på, at det er på linje med de nationale og internationale politiske ambitioner om at reducere CO2-udslippet og klimabelastningen frem mod 2030.

Efter Økonomiudvalgets beslutning venter en stand still-periode på 10 dage, før kontrakten må indgås. 

Genbruger 750.000 ton slagge 

Sideløbende med kontrakten på de marine anlægsarbejder er der arbejdet på at løfte de bæredygtigt tanker. Derfor har Meldgaard Miljø A/S og Kolding Kommune forberedt at genbruge op til 750.000 ton renset slagge fra affaldsforbrænding til opfyldningen af det nye landområde.

Slagge får værdi

Meldgaard Miljø modtager og behandler størstedelen af al den slagge fra affaldsforbrænding, som produceres i Danmark. En stor del heraf håndteres i Kolding, men virksomheden har også anlæg forskellige andre steder i landet.

Firmaet har udviklet et avanceret anlæg, som udskiller de værdifulde metaller fra slaggen. Metallerne går til genanvendelse, mens det rensede restmateriale er glimrende til anlægsarbejder så som Marina City.

– Det er væsentligt mere ressourcevenlig, idet man ellers skulle have hentet en tilsvarende stor mængde begrænsede råstoffer fra en grusgrav eller havbunden. Og samtidigt nyttiggøres dette restmateriale på en god måde, CO2-udslippet begrænses, og det er en økonomisk god løsning, siger Jørn Pedersen, som kalder det "cirkulær økonomi i stor skala".

Meldgaard Miljø A/S leverer en stor del af de 750.000 ton slagge fra sit anlæg i Koldings nordlige industriområde, mens andet sejles hertil.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
JOB i FOKUS
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.14