23948sdkhjf

E&P river boligafdeling ned til soklen og genopfører 360 boliger

Den fynske boligorganisation Civicas har netop revet gang i sin hidtil største renoveringsopgave, Åhaven i Odense. Det skete den 7. juni, skriver Civica i en pressemeddelelse. 

Boligerne, der har været plaget af fugt og skimmelsvamp, rives ned til soklen og genopbygges derefter ud fra ambitionen om at skabe en sund og tidssvarende boligafdeling samtidig med, at der holdes fast i den givende og vigtige blandede beboersammensætning. 

Civica og Enemærke & Petersen indgik aftale om første etape af det omsiggribende projekt i december 2020. Ringsted-entreprenøren skal sammen med Erik Arkitekter, Oluf Jørgensen og ByMunch By- og landskabsdesign står for at løse opgaven, som omfatter opførelse af 136 boliger.  

Fakta: Helhedsplan og totalrenovering af boligafdelingen Åhaven

• Bygherre: Civica

• Entreprenør: Enemærke & Petersen

• Ingeniør: Oluf Jørgensen

• Arkitekt: Erik Arkitekter

• Landskab: ByMunch

Åhaven i Odense-bydelen Dyrup ligger langs Odense Å. Grønne arealer skærer gennem ådalen og bebyggelsen har i alt 363 boliger er placeret i mindre klynger. 

Komplet nyopførelse som den bedste løsning

Allerede i 1970’erne da afdelingen blev opført, var Åhaven et foregangseksempel på tankegangen om at skabe blandede byområder og sikre lige rammer og vilkår for alle børn. Midt i det fine Dyrup-kvarter, der med sin attraktive beliggenhed ned mod Odense Å primært husede økonomisk stærkere familier, opførte man små 400 almene boliger. 

Også byggeteknisk var boligafdelingen Åhaven et foregangseksempel - desværre kan det være forbundet med risiko at være først med innovative løsninger. Det gjaldt også de tanker, der lå bag byggeprincippet i Åhaven. Det nye fantastiske byggemateriale – spånpladerne – der både var billige og nemt håndterbare, har sidenhen vist sig at indeholde og afgive det giftige stof formaldehyd.

Kombinationen af spånpladekassetter på åbne krybekældre og på den fugtige undergrund ved Odense Å har udover fremprovokering af formaldehydet ligeledes medført udfordringer med skimmelvækst. Selvom ingen grænseværdier er blevet overskredet - påpeger Civica - har der ikke været tvivl om, at en nedrivning til fundamentet er den byggetekniske og økonomisk bedste løsning. Løsningen har også vundet opbakning hos afdelingens beboere, der nu kan se frem til godt 360 nye boliger.  

Nedrivningerne startede med markeringen her mandag den 7. juni 2021, og Civica forventer indflytning i de første boliger – som hører under det første af projektets tre etaper – allerede i løbet af første kvartal 2022.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
JOB i FOKUS
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Send til en kollega

0.109