23948sdkhjf

Øjner en ny industri: Ny metode tester genbrug af byggekomponenter

Genbrug af byggekomponenter af beton, stål og træ kan give et markant bidrag til en bæredygtig udvikling i byggeriet og skabe grobund for nye virksomheder. Det potentiale skal et nyt forskningsprojekt, BusinessReuse, være med til at forløse.

Et konsortium med blandt andet Lendager Group, Adsbøll Renovering og Rambøll vil med projektet udvikle metoder til at teste og dokumentere kvaliteten af genbrugte byggekomponenter. Det skriver DTU i en pressemeddelelse.

– I dag genanvendes 85 pct. af byggekomponenter som nedbrudte materialer. Men ved at udvikle test, som kan beskrive og dokumentere byggekomponenters kvalitet, kan vi åbne for direkte genbrug af hele bygningsdele, og dermed bevare den værdi og energi, som allerede er anvendt til at fremstille komponenterne, siger professor i bæredygtige byggematerialer Lisbeth M. Ottosen fra DTU, som leder forskningsprojektet, i pressemeddelelsen. 

Klassificering for brugte bygningskomponenter 

Konsortiet bag forskningsprojektet består ud over DTU af Dansk Standard, Gate 21, Center for Små og Mellemstore Virksomheder Aarhus Universitet samt førnævnte Lendager Group, Rambøll Danmark og Adsbøll Renovering, vil udvikle et klassificeringssystem for brugte bygningskomponenter. 

Klassificeringen skal baseres på standardiserede krav til, hvad komponenter af beton, træ og stål skal leve op til for at kunne genbruges i byggeri. Og i projektet skal parterne udvikle metoder til at teste komponenternes kvalitet efter de fastlagte kriterier. 

Forskerne vurderer blandt andet, at metoder til test af byggekomponenter kan baseres på ikke destruktive undersøgelser med ultralyd og elektrisk strøm, som kan belyse komponenternes tekniske egenskaber så som styrke og eventuelt stadie for nedbrydning. 

De nye standardiserede krav og testmetoder afprøves i forskningsprojektet i fuldskalaforsøg, som skal dokumentere metoderne og få data for hvilken værdi de genanvendte byggekomponenter har, hvis de bliver vurderet i en livscyklus analyse (LCA), eller en analyse af en bygnings levetidsomkostninger (LCC). Alle data, nye testmetoder og klassificeringssystem skal indarbejdes i det almene tekniske fælleseje, som er hjørnestenen i byggeriets kvalitetssystem. 

Øjner en ny industri for genanvendelse 

Forskerne bag projektet vurderer, at udviklingen af nye testmetoder kan danne grundlag for en række nye virksomheder, som beskæftiger sig med genanvendelse af byggematerialer. 

Alene i Danmark anslås genanvendelse af bygningskomponenter og materialer at udgøre en nettoværdi svarende til 740 - 1.115 mio. kr. i 2035. 

De klassifikationssystemer og testmetoder, der udvikles i forskningsprojektet, vil indgå som dansk bidrag til udvikling af fælles europæiske standarder i den nye europæiske tekniske komité under CEN om cirkulær økonomi i byggeriet og anlæg som ledes af Dansk Standard. Da forskningsprojektet er på forkant i forhold til standarder for genbrug af byggematerialer vurderes det at kunne føre til eksport af dansk knowhow og skabe nye job og vækst.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
JOB i FOKUS
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.125