23948sdkhjf

Pionerer bag datamodel 1.0 til byggeriet

Den danske byggebranche har stærke og stolte traditioner og står bag nogle af verdens mest spektakulære byggeprojekter.

Gennem århundreder har vi opfundet nye metoder, nye materialer og nye teknologier for at udvikle vores byggeri. Og det skal vi blive ved med for at kunne skabe fremtidens bygninger. I Molio arbejder vi for øget produktivitet og en mere bæredygtig bygge- og anlægsbranche, hvilket kræver et aktivt fokus på digitalisering og øget brug af ny teknologi, da det er midlerne til at nå målet.

For der ligger et stort forretningspotentiale i en øget digitalisering. Og det er netop forretningspotentialet, der skal fokuseres på for at lykkes med digitaliseringen - hvad enten det er data, digitale værktøjer eller ny teknologi. Hvis vi lykkes med at udvide brugen af teknologi i byggeriet, venter en potentiel reduktion af omkostningerne på 10-15 pct. Tænk, hvad kan det kan betyde for din virksomhed?

Fælles lærings- og udviklingsforum

Det er vigtigt, at gevinsten ved digitalisering kommer hele branchen til gode, og at vi tilsigter en bred anvendelse af de teknologier, som virker, men som ikke alle kender. Det kan være teknologier som Articifial Intelligence (AI), der kan skabe bedre projektering igennem dataanalyse eller robotter, som kan løse ellers ressourcekrævende opgaver i et stabilt tempo. Tænk, hvad det kan betyde for produktiviteten, hvis vi får udbredt disse og andre teknologier?

Med opbakning fra Industriens Fond og Realdania har branchen fået ConTech Lab. ConTech er kort for construction technologies. Målet med ConTech Lab er at skabe et unikt læringssted for branchen, der fungerer som en fælles udviklingsplatform, hvor byggeriets virksomheder sammen kan udvikle og eksperimentere med nye måder at benytte data, digitalisering og teknologi til at skabe fremtidens byggeri - et mere bæredygtigt og produktivt byggeri.

ConTech Lab er ikke en konkurrent til de initiativer, der allerede er - tværtimod! Vi vil nemlig favne og samarbejde med alle de eksisterende aktører over hele Danmark og dele al den viden, vi sammen får skabt undervejs - for den viden tilhører hele branchen.

ConTech Lab er et vigtigt nyt kapitel for at vi kan nå i mål med at skabe et endnu mere effektivt og bæredygtigt byggeri og dermed en mere digitaliseret byggebranche, men det kræver bred opbakning og samarbejde på tværs. Vi har brug for danske virksomheder, der tør kaste sig ud i ukendt farvand og prøve det af - sammen. I disse dage starter vi de første pionerprojekter op i samarbejde med branchens virksomheder, eksperter og initiativer og her arbejder vi med både data, digitale værktøjer og ny teknologi.

I vores pionerprojekter kigger vi for eksempel på at udvikle en datamodel 1.0 til byggeriet i samarbejde med innovative danske virksomheder ligesom vi afprøver digitale værktøjer til at reducere materialespild via integrerede teknologier i udførelsesfasen.

Ydermere kigger vi på, hvordan machine learning kan identificere materialer i eksisterende bygninger, så vi bliver mere bæredygtige og effektive i forhold til vedligeholdelse, renovering og genanvendelse ved evt. nedrivning. Det er værktøjer og teknologier, der både kan løfte branchen og berige samfundet, og vi kan ikke vente med at komme i gang.

Sammen skaber vi i og omkring ConTech Lab et miljø, der via samarbejder i konkrete byggeprojekter og fælles læring på tværs af branchen og værdikæden kan vise vejen.

Kursen mod en mere produktiv, konkurrencedygtig og bæredygtig byggebranche er sat - skal du med? Så tag fat i os.

Artiklen er en del af temaet Debat.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Medlemmernes egne nyheder
Se alle medlemsnyheder
Mest læste
JOB i FOKUS
Gå til joboversigten
Seneste nyheder
Se seneste nyheder
Udvalgte artikler
Udvalgte nyheder fra forsiden
Håndværker skød sig i kinden med sømpistol
Efter stort indbrud: Nu DNA-mærker Contiga sit værktøj
Millioner tons jord skal ligge og vente på Amager
- Folk vil gerne købe et hus, men bliver ikke godkendt, når de kommer ned i banken
Julestemning erstatter irritation og fuckfingre
Helsingør sætter rådgiver til at undersøge ny Øresundsforbindelse
Andre Nordiske Medier
Metal Supply DK
Wood Supply DK
Building Supply DK
Jern & Maskinindustrien
Mester Tidende
Motor-magasinet

Send til en kollega

0.141