23948sdkhjf

43 er blevet til tre: Disse visioner vinder konkurrence om Aarhus’ grønne hjerte

Vinderne af visionskonkurrencen for Kongelunden i Aarhus, det 200 hektar store område med Aarhus Stadion, Tivoli Friheden, Jydsk Væddeløbsbane, Mindeparken samt Aarhus Cyklebane, er fundet. Det oplyser Kongelundens Sekretariat i en pressemeddelelse. 

Visionen er, at Kongelunden i Aarhus skal være byens grønne hjerte og et samlingspunkt for alle aarhusianere og byens gæster. Her skal både være plads til jubel og brøl på et helt nyt stadion og ro og fordybelse under trækronerne. 

Hele 43 forslag blev indleveret i visionskonkurrencen for Kongelunden i Aarhus, og de tre vinderforslag er: 

- Culture Works, OVJ Arkitekter, Martin Thim og Juul Carlsen Studio for forslaget ”Kongelunden” 

- Biosis og Kanalen for forslaget ”Kongelunden” 

- Lytt og konsulent Mogens Morgen for forslaget ”Den Røde tråd”

Derudover får forslaget ”Kongelundens Vilje” indleveret af Urland Aps, Center for Væredygtighed hædrende omtale. Det samme gør forslaget ”Underskoven” indleveret af Tredje natur og Arkitektkontor. Regenerative byer.

Vinderforslagene, som hver præmieres med 225.000 kr., skal være inspiration for den videre udvikling af Kongelunden. 

Et kæmpe idekatalog

Temaerne, som de mange visionsforslag tager op, spænder vidt – lige fra de helt store landskabelige linjer til parkering omkring stadion. Formålet med visionskonkurrencen, der blev igangsat tilbage i september, har da også været at indhente inspiration og ideer, der kan bidrage til at løfte Aarhus by og Kongelunden ind i en ny æra. 

- Vi har nu fået et fantastisk idékatalog, som vi kan bruge, når vi skal udvikle hele Aarhus’ mangfoldige legeplads, Kongelunden, siger Aarhus’ borgmester Jacob Bundsgaard i pressemeddelelsen-

- Det er ikke sådan, at nu bliver Kongelunden som vinderforslagene skitserer, men nu har vi en perlerække af gode ideer at arbejde videre med, når det unikke område over de næste mange år skal foldes ud for flere aarhusianere og byens gæster, påpeger han. 

Adskillige udbud i 2021

Til at realisere Vision Kongelunden har Aarhus fået tilsagn om en generøs donation fra Salling Fondene og Lind Invest på tilsammen 500 mio. kr. Aarhus Kommune har også afsat 250 mio. kr. til projektet. 

I løbet af 2021 forventer Kongelundens Sekretariat at udsende en række udbud af blandt andet bygherrerådgivning, konkurrence og udbud af det nye fodboldstadion til byen, samt udbud af en helhedsplan for det samlede område, hvilket visionskonkurrencen netop er inspirationskilde til. 

De tre præmierede forslag udgør et billede på de temaer, der bliver vigtige i den langsigtede udvikling af Kongelunden og vil sammen med alle de andre kreative forslag fra visionskonkurrencen udgøre en rig idébank af referencer og inspiration for det videre arbejde.

Fakta om Kongelunden

Kongelunden i Aarhus er et område på mere end 200 hektar, der strækker sig fra Tivoli Friheden i nord til Den Uendelige Bro i syd. Visionen er, med respekt for områdets historie og unikke natur, at gøre Kongelunden til et samlingspunkt for alle aarhusianere og byens gæster. 

Til at realisere Vision Kongelunden har Aarhus fået tilsagn om en donation fra Salling Fondene og Lind Invest på 500 mio. kr. Aarhus Kommune har i budgetaftalen for 2021 afsat 250 mio. kr. til projektet. 

Visionskonkurrencen for Kongelunden har været åben for arkitekter, landskabsarkitekter og by- og projektudviklere med videre. De indkomne forslag er blevet vurderet af et bedømmelsesudvalg bestående af den politiske styregruppe for Vision Kongelunden og de to fagdommere arkitekt MAA Lars Autrup, direktør i Akademisk Arkitektforening og arkitekt MLArch, MNLA Professor i Landskabsarkitektur Jenny B. Osuldsen, partner i Snøhetta.

 

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125