23948sdkhjf

De første fem af 500 - testhuse viser vejen for kæmpe NCC renovering

NCC er godt i gang med at renovere de 500 gårdhavehuse i Albertslund, og nu er fem referencehuse til Bo-Vest og Vridsløselille Andelsboligforening færdige. I de fire flytter beboerne snart ind, mens det femte gennem hele renoveringsperioden vil være prøvehus og kontor for områdets beboerkoordinator, skriver NCC i en pressemeddelelse. 

Alle gårdhavehusene får nye gulve med gulvvarme, nye tage, basishaver – og som en væsentlig opgradering, der ikke vil være synlig for øjet, får området helt nye kloaker. 

De fem første boliger repræsenterer størstedelen af de mange forskellige valgmuligheder, som beboerne i Vridsløselille Andelsboligforenings afdelinger 4 Syd og 4 Nord kan vælge via et stort tilvalgskatalog, der rummer alt fra antal værelser og trætypen på gulvet til farven i køkkenet. 

NCC’s største renoveringsopgave

Renoveringen af 503 rækkehuse i boligområdet Albertslund Syd for Bo-Vest var – da opgaven blev indgået i februar i år – NCC’s hidtil største, individuelle renoveringsopgave i Danmark. 

Opgaven har en værdi af cirka 693 mio. kr., og arbejdet strækker sig over lidt mere end tre år. 

Med renoveringen bliver gårdhavehusene energioptimeret og bragt op til nutidens boligstandard. Den omfattende renovering vil give hele boligområdet et betragteligt kvalitetsløft. 

Wissenberg er totalrådgiver på sagen, og Vandkunsten og PME er underrådgivere.

 

Albertslund Boligselskab afd. 3702 syd/ v. Bo-Vest står bag projektet.

På grund af de mange tilvalg beboerne har mulighed for at gøre, bliver renoveringen af de 500 i øvrigt ens gårdhavehuse til en meget kompleks byggesag. Men referenceboligerne giver ifølge projektleder Michael Jensen fra NCC en læring og et beslutningsgrundlag, så man kan arbejde videre efter en ambitiøs tidsplan. 

Afgørende for materialer og metoder 

I de første fem huse er der gjort forsøg med forskellige materialer og metoder, for at komme frem til den bedste løsning, som så er den, der bliver brugt på alle de øvrige huse for at opnå en ensartet kvalitet på alle boliger.

NCC har afprøvet forskellige muligheder med pergolaer, ligesom der er blevet arbejdet med spærdimensioner, træsorter, hegn og låger, hvor der har været forskellige muligheder, som beboerne også har været med til at tage stilling til.

– Vi har brugt arbejdet med referencehusene til at tage nogle beslutninger om materialer og metoder sammen med vores bygherre, siger Michael Jensen og tilføjer, at man dermed minimerer risikoen for at skulle lave en masse ting om undervejs i processen.

Bygherre: 1:1 reference minimerer misforståelser 

Referenceboligerne har givet stor værdi i forhold til at træffe de nødvendige beslutninger rettidigt, vurderer også bygherren. 

– En 1:1 reference giver bare et langt bedre beslutningsgrundlag for byggeudvalgene fremfor en teknisk tegning, som ikke alle nødvendigvis forstår. Man skal huske på, at langt størstedelen af beslutningstagerne i byggeudvalgene ikke har en byggeteknisk baggrund. Set i lyset heraf kan vi med 1:1 referencer minimere misforståelser og derved også unødige projektændringer under udførelse, siger seniorprojektleder Peter Føhrby Nybom fra Bo-Vest.  

De sidste gårdhavehuse forventes at stå klar til indflytning i sommeren 2023, og så vil hele den store Masterplan Syd, som begyndte i 2007, være tilendebragt, så hele området har fået et løft.

 

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
JOB i FOKUS
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Send til en kollega

0.187