23948sdkhjf

Vandet angriber os tre steder

Store dele af Danmark har en århundredelang tradition for at kæmpe mod vandet i form af stormflod og oversvømmelser. Det gælder især Sønderjylland, dele af Vesterhavskysten og Lolland-Falster, hvor en stor stormflod i 1872 kostede 80 liv.

Siden har diger og andre tiltag skærmet mod stormflod, men de senere år har klimaændringer givet nye udfordringer i kraft af stigende vandstand og kraftigere vind. Med dén kombination opstår der oftere storme, der kan presse vand ind mod kyster og fjorde. Desuden er byerne vokset, og mange steder er der kommet sommerhuse, så flere udsatte områder end tidligere er bebyggede, og det giver risiko for meget store tab, når uvejret - og vandet - rammer.

Kraftige skybrud
Eksempelvis har flere kommuner på den jyske østkyst og ved Roskilde Fjord døjet med oversvømmelser.

Klimaforandringer med varmere sommervejr har også betydet hyppigere og kraftigere skybrud, og værst gik det 2. juli 2011, da et kraftigt skybrud ramte hovedstaden og dermed landets største koncentration af bygninger og trafikanlæg. For eksempel blev Tivoli - som ligger lavt i bunden af Københavns gamle voldanlæg - evakueret, og dele af Vesterbro og Frederiksberg stod under vand i flere dage. Tusinder af kældre og masser af butikker i gadeplan blev oversvømmet, og dele af S-togstrafikken var indstillet nogle dage.

Skybruddet udløste - som også stormflod kan gøre det - en tredje faktor, nemlig oversvømmede kloakker med tilbageløb, så forurenet vand fra kloakkerne kom op i kældre og både udløste sundhedsfare og større materielle skader end oversvømmelser med overfladevand.

Skybruddet udløste også en regning til forsikringsselskaberne på over seks milliarder kroner og var dermed den største forsikringsbegivenhed i hele Europa i 2011.

- Der er ingen tvivl om, at skybruddet var en øjenåbner for mange, og især Hofor (forsyningsselskab for flere hovedstadskommuner, red.) har rullet en masse løsninger ud, for eksempel med vandafledning og anden klimatilpasning, siger Henrik Garver, adm. direktør i Foreningen for Rådgivende Ingeniører.

Se mere om messen

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094