23948sdkhjf

Danske arkitekter hylder præsident og westernhelt

Tegnestuen Henning Larsen er med i finalefeltet om at designe et amerikansk svar på det kongelige bibliotek - Theodore Roosevelt Presidential Library i North Dakota

Arkitektvirksomheden Henning Larsen, der er en del af Rambøll-koncernen, har nu løftet sløret for designforslaget til den prestigefyldte konkurrence om Theodore Roosevelt Presidential Library i USA.

Designkonceptet er inspireret af det storslåede landskab i det fredede naturområde "The Badlands" i North Dakota, USA, og kombinerer arven fra den ikoniske amerikanske præsident med det fællesskab, der eksisterer blandt borgere i området i dag.

Sammen med den lokale landskabsarkitekt Nelson Byrd Woltz tog Henning Larsens designteam i juni 2020 fra New York til den lille by Medora, der ligger midt i Theodore Roosevelt National Park, for at deltage i første del af designkonkurrencen om at tegne det kommende Theodore Roosevelt Presidential Library - det amerikanske svar på et kongeligt bibliotek.

Forankret i landskabet
I konkurrence med de øvrige verdenskendte finalister, Snøhetta og Studio Gang, præsenterede alle arkitekter i august deres designkoncepter for borgerne i Medora samt juryen, der består af arrangøren Theodore Roosevelt Presidential Library Foundation.

- Vores vision for projektet er forankret i landskabet og fællesskabet, hvilket var netop dét, Roosevelt faldt for ved området, siger Michael Sørensen, partner og leder af Henning Larsens New York-afdeling.

Han siger til Arkbyg, at han netop nu (medio september) deltager i de afsluttende interviews med bygherren. Det er intense samtaler om projektet, der kommer til at danne grundlag for The Foundations beslutning om det endelige design.

- Det er bestemt et meget stærkt felt, vi er oppe imod; et felt udvalgt fra en imponerende stærk longlist. Derfor er vi meget beærede over at være endt blandt de foreløbigt sidste tre, siger Michael Sørensen i en mail til Arkbyg.

Hvad legender er skabt af
Og området - og historien om manden, der senere blev præsident - er som skåret ud af myten om The Frontier og det vilde vesten.

I 1884 døde hans første kone, Alice Lee Roosevelt, og hans mor. Det skete samme dag, med kun 11 timers mellemrum. Derefter tilbragte Teddy Roosevelt de næste to år på sin ranch i The Badlands i det, der dengang hed Dakota Territory. Her bearbejdede han sorgen, mens han levede et liv på hesteryg, arbejdede med kvæget og gik på jagt. Det lykkedes ham også at fange en lovløs.

Det er blandt andet de historier, som Michael Sørensen, partner og leder af Henning Larsens New York-afdeling, er dykket ned i under arbejdet med Theodore Roosevelt Presidential Library.

- Der er en utrolig rå og naturlig skønhed over The Badlands, siger han.

- Landskabet opleves først rigtigt, når man er midt i det. Vores vision for projektet kunne ikke været blevet til på samme måde fra kontoret i New York. Vi var nødt til at være til stede og nærværende for at kunne tegne et projekt oprigtigt integreret i stedet og dets kvaliteter. ///

Hvem var Teddy?
Theodore ’Teddy’ Roosevelt (1858 – 1919) var USA’s 26. præsident, i årene 1901-1909.

Han var en fjern slægtning til den senere demokratiske præsident Franklin D. Roosevelt og voksede op i en velhavende nordstatsfamilie af hollandsk afstamning.

Giftede sig i 1880 med Alice Hathaway Lee, en rigmandsdatter fra Boston.
14. februar 1884 døde Roosevelts mor, og bare 11 timer senere døde Alice i barselssengen.

Roosevelt tilbragte herefter nogle år i Det Vilde Vesten i et forsøg på at skabe sig et nyt liv som kvægfarmer. Efter en katastrofal vinter, hvor al Roosevelts kvæg døde, gik han ind i politik, først på lokalt niveau, hvor han bekæmpede korruption i den offentlige administration, siden nationalt og blev viceflådeminister i 1897.

I 1900 blev han opstillet som vicepræsident for William McKinley. Da McKinley blev dræbt ved et attentat i 1901, blev Roosevelt præsident som 42-årig.

Som præsident iværksatte han påbegyndelsen af Panama-kanalen, og sørgede for, at Kongressen stillede krav til kvaliteten af medicin og fødevarer.

En anden af Teddy Roosevelts bedrifter er hans kamp for at sikre den amerikanske natur mod den fremadstormende industri. Han fik næsten firdoblet de fredede arealer i USA, og er efter sigende manden, der reddede bisonoksen fra udryddelse.

I 1905 var Roosevelt mægler mellem Rusland og Japan i den russisk-japanske krig og modtog for den indsat Nobels fredspris i 1906.

Sine senere år tilbragte han som ivrig fortaler for USA’s deltagelse i Første Verdenskrig.

1914 tog Roosevelt på en ekspeditionstur til Brasilien, hvor feber gjorde et indhug i hans ellers ukuelige helbred. Den 6. januar 1919 døde Theodore Roosevelt af en blodprop.
Kilde: wikipedia.org

Artiklen er en del af temaet arkbyg.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
JOB i FOKUS
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Se seneste nyhedsbrev ???id_11737???

Send til en kollega

0.172