23948sdkhjf

Droner inspicerer Øresundsbrons beton

Øresundsbrons pyloner, søjler og den øvrige beton inspiceres rutinemæssigt denne sensommer - for første gang ved hjælp af droneflyvning.

Med billeder fra droner, kunstig intelligens og manuelle ekspertvurderinger foretages en ny bedømmelse af Øresundsbrons beton.

- Vi effektiviserer det regelmæssige betoneftersyn på broen og tager den teknologiske udvikling af Øresundsbrons vedligeholdelse et skridt videre, siger Øresundsbro Konsortiets anlægsdirektør Bengt Hergart i en pressemeddelelse.

For 14 år siden gennemførte man det første betoneftersyn på broen. Adskillige alpinister hang i reb for at inspicere broens pyloner, søjler og andre betonoverflader. Et tidskrævende arbejde, der resulterede i flere tykke ringbind fyldt med noter. Siden da har der været gennemført yderligere et betoneftersyn - hvor man i stedet fotograferede betonen fra en søjle til en anden. Den gang digitaliseredes eftersynet mere gennem billederne.

Tre hovedfaser
Betoneftersynet er denne gang stadig opdelt i tre hovedfaser: Detektion, analyse og sammenligninger med tidligere år og tiltag. Cowi har efter et udbud fået til opgave at udføre inspektionen.

Broeftersyn på Øresundsbron

Første gang : Alpinister med manuelle redskaber
Anden gang : Fotografering fra søjle til søjle
Tredje gang : Dronefotografering

Ved hjælp af algoritmer bearbejdes dronebillederne for at identificere og vurdere eventuelle skader på betonen. På denne måde effektiviseres arbejdet for de ingeniører, der efterfølgende foretager en manuel vurdering og prioritering af betonvedligeholdelsen. Med droner kan man desuden få adgang til og fotografere de betonoverflader, man ikke kunne tilgå sidste gang.

- Nu inspicerer vi Øresundsbrons beton med droner for første gang, og analysen foretages med kunstig intelligens (AI). Før teknologien er helt finjusteret til broen, suppleres inspiceringen med eksperter, der manuelt undersøger og sammenligner resultaterne, siger Bengt Hergart.

- Målet er, at vi i sidste ende kan udføre betoneftersyn helt automatisk ved hjælp af en særlig AI-formel for netop Øresundsbron.

Ikke særlige tiltag
Tidligere betoneftersyn har ikke krævet nogen særlige tiltag. Protokollen er omfattende og indeholder detaljeret dokumentation, så afvigelser kan sammenlignes med tidligere protokoller.

- Vores betonkonstruktion klarer sig rigtig godt, og der er ingen tegn på, at dette har ændret sig. Men eftersynene er vigtige for at identificere eventuelle svagheder, så vi med vedligeholdelse og tiltag kan sikre, at broen overlever i mere end de 100 år, som vi har regnet med, siger Bengt Hergart.
brahe

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.156