23948sdkhjf

Hasselmusen nyder livet blandt sten

Der er lagt op til fest og tykke maver for hasselmusene ved Sellebjerg Grusgrav syd for Kirkeby Sand på Sydfyn. Modsat manges forventning kan naturen nemlig stortrives lige op ad en grusgrav med daglig produktion og store maskiner.

NCC har sammen med Hvidkildes godsejer, Carl Johan Ahlefeldt-Laurvig-Lehn og inden da hans fader Christian Ahlefeldt-Laurvig-Lehn, arbejdet med at skabe et attraktivt miljø for den lille hasselmus. Den sjældne hasselmus er et af Danmarks mest truede pattedyr, og den findes kun ganske få steder i landet.- Da vi blev klar over, at hasselmusen fandtes i området, satte vi et større arbejde i gang for at sikre de bedste forhold for den lille syvsover. I samarbejde med Hvidkilde Gods brugte vi derfor to år på at optimere skovarealerne omkring grusgraven til hasselmusegnet skov, inden råstofindvindingen kunne begynde i 2009. Arbejdet er fortsat i gang, da skoven løbende bliver vurderet og tilpasset efter de rigtige forhold for hasselmusen, siger Nanna Swane Lund, chefgeolog i NCC Industry, Råstoffer, i en pressemeddelelse.

Levende natur af sten
Og den lille fyr har fået førsteklasses service både hvad angår boliger og mad. Der er skabt rammer for en hel koloni af hasselmus, som kan mæske sig i bær, nødder og andet godt, og derudover er der opsat cirka 250 redekasser, specielt designet til hasselmusen.

Alt tyder da også på, at den lille syvsover faktisk trives i bedste velgående omkring den aktive grusgrav. Dens tilstedeværelse i kasserne er blevet registreret hvert år siden 2007, og det er klart, at hasselmusen i hele perioden har ynglet i kasserne. Den lysåbne skov, som Hvidkilde Gods har etableret med blandt andet kaprifolie, lærketræer, hassel, brombær- og hybenbuske, har været med til at lokke syvsoveren til området. I sensommeren går den for alvor til makronerne, hvor den spiser sig tyk og fed i bær og frugter, så den kan fordoble sin vægt op til vintersøvnen.

Sellebjerg Grusgrav på Fyn er NCC’s tredje råstoflokation i Danmark, som lever op til kriterierne i det nordiske koncept - NCC Kielo - der skal medvirke til at fremme biodiversiteten i virksomhedens mange graveområder.

Kielo er forkortelsen af det finske "KIviaineksen Elävä LuontO", som betyder den "levende natur af sten".
Kaptain

Kommenter på artiklen
Tip redaktionen
JOB i FOKUS
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.125