23948sdkhjf

LICITATIONEN MENER: En bombe under dansk model

Normalt er løndannelsen i EU-landene et internt anliggende, hvor EU-harmoniseringen endnu ikke er slået igennem.

Det er der mange gode grunde til. En af dem er, at EU-traktaten dikterer, at EU ikke må bestemme lønniveauet i medlemslandene. En anden nok så væsentlig, at ikke to europæiske arbejdsmarkeder er ens.Men det skal være slut nu, hvis det står til EU-kommissionen og formand Ursula von der Leyen. Hun gjorde i går alvor af kommissionens planer fra tidligere på året om lovbestemte mindstelønninger , og bebuede i sin årlige tale om EU’s tilstand, at der snart fremsættes et EU-direktiv på området. Ikke mindst for at dæmme op for løndumping.

Det er en forkert vej, EU er på inde på, og det kan i sidste ende blive en bombe under den danske model, hvor arbejdsmarkedets parter fastlægger lønniveauet i Danmark.

Indfører EU en mindsteløn kan den danske model pludselig havne for EU-domstolen, hvis en borger indbringer sagen hertil. Og dømmes Danmark her, er den danske model for alvor truet. En model, der i over 100 år har sikret fair forhold på arbejdsmarkedet og i forvejen sætter ind mod løndumping.

Harmonisering i EU er godt på mange punkter, men når det gælder arbejdsmarkedets løndannelse, skal EU holde sig væk. I forvejen har mange EU-lande nationale love, der sikrer en mindsteløn, mens andre har en model, hvor arbejdsmarkedet parter bestemmer. Derfor er EU-kommissionens forslag overflødigt, og den danske regering bør sætte alle kræfter ind på at stoppe det.

Artiklen er en del af temaet Licitationen Mener.

Kommenter på artiklen
Tip redaktionen
JOB i FOKUS
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.109