23948sdkhjf

Helt elektrisk i helt ny grøn afdeling

| Af Redaktionen | Tip redaktionen om en historie

Transportvogne og håndholdte maskiner kører på batteri i OKNygaards Glostrup-afdeling

Det er med klar bevidsthed om FN’s verdensmål for bæredygtig udvikling, når medarbejderne hos anlægsgartnervirksomheden OKNygaard sætter maskiner og køretøjer til opladning til næste dags opgaver.

For to år siden skiftede firmaet til batteridrift for de håndholdte maskiner i de syd- og sønderjyske afdelinger i Vejle, Kolding og Rødekro. Nu har OKNygaard netop åbnet en helt ny, stor driftsafdeling i Glostrup. Den er helt elektrisk, skriver virksomheden i en pressemeddelelse.- Vi arbejder til stadighed for at opfylde flere af verdensmålene. Både som klima-entreprenør med afledning af vand, med affaldssortering med genbrug af grønt affald, som forvandles til ressourcer. Og ikke mindst med miljøvenlig drift, hvor batteridrevne maskiner naturligvis har en af de store roller, forklarer direktør Peter Porup.

- Vi vil være trendsætter og first mover i relation til verdensmålene. For kort tid siden fik vi ISO 14001 miljøcertificering. I forvejen havde vi ISO 45001 arbejdsmiljøcertificering. Derfor har det været naturligt, at vores nye driftsafdeling i Glostrup, som er Sjællands største, selvfølgelig skulle være så batteridrevet som overhovedet muligt, siger Peter Porup.

Lydløst på hospitalerne
Martin Piechnic er driftsleder for Glostrup-afdelingen og dermed en af dem, der virkelig kan glæde sig over en fremragende start for den nye afdeling. Opgaver for en række af hovedstadsområdets sygehuse lægger en solid bund under dagligdagen med pasning af grønne områder på Rigshospitalet, Bispebjerg Hospital, Glostrup Hospital, Hvidovre Hospital, Frederiksberg Hospital og Amager Hospital.

- Foruden at vi anvender batteridrevne maskiner, har vi netop købt fire hollandske el-køretøjer, så vores mandskab kan flytte både sig selv, materiel og grønt affald rundt med el-drift. Det er transportvogne, som primært skal køre på sygehusene, hvor vi skal undgå at svine med røg og støj. De kan køre lydløst rundt på sygehusenes udearealer og flytte op til 350 kg, fortæller Martin Piechnic.

Læs også: Hel branche ramt af manglende vinter

Hurtig tilvænning
Klavs Thorsø Nielsen er OKNygaards fleet-manager og dermed "maskinmesteren" med det store overblik over den voldsomme maskinpark, der er nødvendig i et af landets førende anlægsgartnerfirmaer. Han havde også en central rolle, da firmaet for nu to år siden skiftede den første store portion håndholdte maskiner til batteridrevne modeller.

- Vi lavede en 100 procent udskiftning af materiellet i Vejle, Kolding og Rødekro, og vi har fint håndteret de udfordringer, det naturligvis gav. Ikke mindst, at vores folk lige skulle vænne sig til de nye tider, og enkelte maskintyper havde ikke tilstrækkelig batterikapacitet. Det har vi løst med indkøb af powerbanks til klippeholdene. Og det tog altså ikke lang tid for mandskabet til at vænne sig til maskiner uden ildelugtende udstødningsgas, uden motorlarm og uden behov for hårde ryk i startsnorene, fortæller Klavs Thorsø Nielsen.

Styr på flåden
Sensorer giver mulighed for overvågning af maskinparken, så fleet-manageren kontinuerligt kan følge med i de enkelte maskiners forbrug, hvornår noget er slidt og dele eller hele maskiner skal udskiftes. Og der er aldrig tvivl om, hvor maskinerne lige befinder sig fysisk.

"Til den nye Glostrup-afdeling har vi købt et par hundrede maskiner af forskellige typer. Det er Husqvarna, der har leveret, som firmaet gjorde for to år siden i Vejle. Vi har fundet en leverandør, der kan løfte opgaven, så vores strategiske samarbejde med Husqvarna fortsætter", siger Klavs Thorsø Nielsen.

Læs også: OKNygaard er slået tilbage på bundlinjen

Mens fleet-manageren har styr på de mange tal omkring maskinernes mængder, ydelser og forbrug, ser kollega Martin Olesen på andre tal med andre øjne. Han er miljø- og arbejdsmiljøkoordinator hos OKNygaard.

Bedre sundhed
- 60 procent af den lugtende 2-taktsbenzin er nu ude af driften. Benzin i tanken vejer også, så der er også reduceret i den vægt, som vores medarbejdere skal bære rundt på og klippe med. Maskinerne er simpelthen blevet lettere ved at blive batteridrevne. Folkene får ikke længere vibrationer op gennem armene, og det er rigtig mange glade for, siger Martin Olesen.

- Sundhedsmæssigt er batterimaskinerne simpelthen bedre at gå med. Selv med høreværn kan man godt blive træt i hovedet efter nogle timers arbejde. Vi har simpelthen ikke røg, støj og møg i nær samme udstrækning som tidligere. Samtidig har vores værkstedsfolk fået en maskinpark, der er væsentlig nemmere og billigere at servicere og vedligeholde. For eksempel skal der jo ikke bruges og skiftes brændstoffiltre, når der ikke bruges brændstof, men bare lades batterier op, forklarer Martin Olesen.

OKNygaard lader det i øvrigt ikke blive ved el-drift på de mange arbejdssteder, den nye Glostrup-afdeling og også afdelingen i Sydjylland betjener. Når firmaets hvide biler med det karakteristiske stjerne-logo i grønne nuancer ses rundt om i landet, vil stadig flere af dem fremover være el-biler. OKNygaard har allerede foretaget de første udskiftninger fra fossilt til el, og flere af de 12 afdelinger rundt om i landet har fået monteret ladestandere.
Sigh

Mere om: oknygaard
Hold dig opdateret med Licitationen

Ja, jeg accepterer Nordiske Mediers betingelser og kommunikationsvilkår

Er du abonnent? Bliv abonnent

Med et abonnement får du ubegrænset adgang til online avisen. Læs avisen online

Kommentarer (0)

Byggerijob

Forsiden lige nu

Bag facaden på TV-inspektion

Det er avanceret teknik, der sidder i bilerne, når der udføres TV-inspektion. Det kræver uddannelse og indsigt

Helt elektrisk i helt ny grøn afdeling

Transportvogne og håndholdte maskiner kører på batteri i OKNygaards Glostrup-afdeling

Fra bryggeriarbejder til CAT’ens værn

Bryggeriet blev skiftet ud med et liv som selvstændig med egen maskine

Udlejer køber stort ind til Vestkyst-afdeling

Udlejningsvirksomheden Lohke har købt i alt 18 nye maskiner hos Scantruck til deres nyåbnede afdeling

Innovativt vinkelskærersæt sparer tid og besvær

Nyhedsbrev

34.824 modtager dagligt nyhedsbrevet.

Annoncér i nyhedsbrevet
Se det seneste nyhedsbrev.

Priserne på brugte mindre maskiner stiger

Auktioner på mindre entreprenørmaskiner viser en tendens til stigende priser, fordi især Sydeuropa ikke kan levere i øjeblikket

Online Avis Arkiv

JCB udskiller landbruget til ny importør

Følsom natur og store maskiner går hånd i hånd

Robust Manitou i ingenmandsland

En Manitou MLA 3-35H skal klare vintertjeneste og praktiske opgaver hos DOT A/S

Sætter rekord med 130 tons bore-kæmpe

Kæmpestor Liebherr-maskine til Hercules Fundering kan bore huller med diameter på tre meter. Det er den største, importøren nogensinde har leveret

Maskinstyring til mindre maskiner har manglet

Fjernsupport af styresystem via mobilen

Engcon opgraderer DC2-styresystemet for at opnå bedre kompatibilitet, og supporten bliver mere effektiv, hvilket viser sig at være en kæmpefordel i forhold til coronaen

Investerer i nye semi-mobilkraner

Tilbagegang på bundlinjen for MTH-datter

Det blev til en tilbagegang for udlejningsselskabet Ajos i 2019, men året har også været præget af omlægning - med pæn aktivitet

Forskning skal klarlægge brugen af eldrevne maskiner

Forskningsprojekt af NCC og Loxam skal afprøve brugen af eldrevne arbejdsmaskiner på stort renoveringsprojekt i Albertslund

Nye gravemaskiner fra Kubota

Tre nye modeller i mediumklassen fra Kubota er på banen, hvoraf den danske importør især venter sig meget af de to af modellerne

Maskinimportør reducerer resultat i 2019

Det blev til nedgang i top og bund for H.P. Entreprenørmaskiner A/S i 2019, i forhold til året før, men det til trods har selskabet fortsat et fornuftigt indtjeningsniveau, der ligger på niveau med tidligere år

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Lakpumper og -sprøjter leveres fra lager

Brings nye logistikcenter i Greve står færdigt

Luftovervågning med Bluetooth

Elmålerens funktionalitet og grundlæggende egenskaber

Sikkerhedskroge i dobbelt forstand

NOS A/S er blevet distributør af VIPER

Mens Aalborgenserne stadig sov

NYT Online Webinar – Fyns Kran Udstyr A/S

Eftersyn af kraner - så tag en snak med Harry eller Anders

Fra verdens største emhættefabrikker, distribuerer EICO Danm

Aircold Komfortkøling - Opnå et behageligt indeklima!

Damixa Pine – Smarte funktioner og unik profil

Fuldautomatisk fedtudskiller installeret i FOA

Forebyg og begræns vandindtrængning i datacentre

Fjernelse af kommunernes anlægsloft giver nye muligheder

Sådan jonglerer man med 30-tons betonbiler

IBIX fjerner kalk problemer

Moelven hjælper dig med at vælge terrasse!

Hejseladsopbygning i klare farver klar til landevejen

PCB-forsegling af kontorlokaler i drift

Thermaflex Nordic ApS står parat..

Webinar 2/6: Brug af PLC’er i PCSCHEMATIC Automation

Brugte kranløsninger købes og sælges af stålspecialisten

Vinkøleanlæg uden udedel - stabil kølig temperatur

NOS A/S 24-7-365

Send til en kollega

0.192