23948sdkhjf

Partier vil fjerne dark design i København

Pigge ovenpå varmluftsriste, skrånende bænke, gitre eller armlæn monteret midt på en bænk.

Det virker måske tilforladeligt, men for Københavns hjemløse er ovenstående et problem, der bare vokser og vokser.

Det er nemlig eksempler på såkaldt "dark design", der skal sørge for at blandt andet bænke og riste ikke bruges af hjemløse til at overnatte på.

I februar råbte den hjemløse David Skov Pedersen og hjemløseavisen Hus Forbi vagt i gevær overfor dark design, som de mener ses flere og flere steder i bybilledet.

- Det er blevet mere udbredt, og det er stærkt ubehageligt. Det er en teknik, et værktøj og et våben. Det er byplanlægning, som siger til de hjemløse: 'Skrub af, vi vil ikke have jer i byen'. I skal finde et andet sted at være, sagde chefredaktør for Hus Forbi, Poul Struve Nielsen, til TV 2 Lorry i februar måned.

Opråbet har vakt genklang hos flere partier på København Rådhus, der nu vil have byrummet gennemgået for såkaldt "dark design" på kommunale områder.

- Nu kigger vi Københavns Kommunes byrumsudstyr som bænke igennem og ser på, om vi har noget "dark design", og hvis vi har det, så får vi det fjernet, siger teknik- og miljøborgmester, Ninna Hedeager (EL), til TV 2 Lorry.

Kan det ikke gøres indenfor den almindelige drift, skal udvalget finde penge til indsatsen, lyder det i forslaget.

Private og statslige må gøre det selv
Kommunen kan dog ikke gøre noget ved private virksomheder eller statslige områder som eksempelvis stationer, der vælger at lave skrå bænke eller gitre for varme riste.

- Vi kan ikke gøre noget ved de private virksomheders mangel på menneskelig omsorg, men vi kan i hvert fald gå forrest som et godt eksempel og kigge kommunens udstyr igennem. Måske det spreder sig til nogle af de statslige områder som eksempelvis stationer, siger Ninna Hedeager Olsen til TV 2 Lorry.

Hun mener, at forslaget indeholder et budskab om at prioritere hjemløsevenligt design, når man i fremtiden udformer byens pladser, parker og toiletter.

Enhedslisten har taget initiativ til et medlemsforslaget, men Alternativet og Radikale Venstre bakker allerede op. Det skal behandles af teknik- og miljøudvalget den 16. marts.

Også Socialdemokraterne stiller sig umiddelbart positive overfor at se nærmere på forslaget.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.126