23948sdkhjf

Se liste: Se meget investerer din kommune i byggeri og asfalt

Nogle kommuner har huller i vejene, andre har ny asfalt. Nogle kommuner har renoveret de lokale skoler og plejehjem, andre har ældre bygninger, der trænger til en kærlig hånd. Der er stor forskel på, hvor meget kommunerne bruger på ny asfalt samt renovering og nybyggeri af alt fra rådhuse til plejehjem og skoler.

Køge har de sidste tre år i gennemsnit brugt 5.422 kroner per indbygger om året på at vedligeholde kommunens bygninger og veje. Kommunen er dermed den kommune i hele landet, som har investeret flest penge i byggeri og anlæg, ligesom også Ærø, Gentofte, Ballerup og Solrød ligger helt i top med en gennemsnitlig årlig investering på over 4.000 kroner. Brønderslev er sammen med Langeland, Guldborgsund, Frederikshavn og Gribskov blandt de kommuner, der har investeret mindst, hvilket er omkring 1.000 kroner per indbygger. Det er under en femtedel af, hvad Køge har investeret.

Det viser en ny analyse fra Dansk Byggeri, der tager udgangspunkt i kommunernes investeringer i byggeri og anlæg i perioden 2016 til 2018.

- Mange kommuner ser investeringerne i netop veje og kommunale bygninger som plejehjem, kulturhuse og børnehaver som en investering i både nuværende borgere og tilflyttere. Det påvirker jo beslutningen om at flytte til en kommune, om den er vedligeholdt eller ej, og det ses jo konkret på, om vejene er fulde af huller eller børnehaven er gammel og slidt. Det er en politisk prioritering ligesom med huset derhjemme - hvis der er hul i taget, malingen hænger i flager og fliserne i indkørslen er skæve, så er huset mindre attraktivt og falder i værdi. Det samme gør sig gældende for kommunens bygninger. Men det er langt billigere at vedligeholde løbende frem for at skulle genoprette, når det hele er ved at falde sammen, siger erhvervspolitisk direktør i Dansk Byggeri Torben Liborius.

De store investerer mest
I kommuner med under 25.000 indbyggere blev der i perioden 2016 til 2018 investeret cirka 2.700 kroner om året per indbygger, mens store kommuner med over 75.000 indbyggere har investeret lidt over 3.000 kroner årligt per indbygger.

- En af grundene til forskellen er blandt andet, at Aarhus og København har investeret i fx letbanen og metroen, som er store projekter, der løber over flere år. De trækker gennemsnittet op, men på trods af det er forskellen mellem de mindste og de største kommuner alligevel ikke ret stor. Det tyder på, at mange mindre kommuner gerne vil være attraktive for borgere og virksomheder. For mens indbyggertallet automatisk stiger i de store byer, så skal de mindre gøre sig mere umage og kæmpe for både at holde på borgerne og tiltrække nye, siger erhvervspolitisk direktør i Dansk Byggeri Torben Liborius.

Se hvor mange kroner per indbygger din kommune har brugt på byggeri og anlæg her

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094