23948sdkhjf

Rapport fra Velux Gruppen og forskningsinstituttet Rand Europa: Hvert tredje barns helbred er truet af usunde boliger

Mange boliger er sundhedsskadelige - ikke mindst for den opvoksende generation, siger ny rapport

Der er massive problem med den europæiske boligmasse, også den danske. Og med alvorlige følger for ikke mindst den opvoksende generation.

Mere end 30 pct. af danske børn lever i boliger, der kan give helbredsproblemer, ifølge rapporten Healthy Homes Barometer 2019, der blev offentliggjort i Paris under en to-dages konference ’Velux Daylight Symposium’ og ’Healthy Buildings Day’.

Hvert tredje barn i Europa bor i det, som forskningsinstituttet Rand Europa, der sammen med Velux Gruppen står bag rapporten, kalder for usunde bygninger, med kendetegn som fugt, skimmel, mug, mørke, for meget støj og lave temperaturer.

- Bygninger har en enorm indflydelse på vores sundhed og velvære. Vi er nødt til at erkende den afgørende betydning, være tydelige om brugerorienterede aspekter i designet og omsætte det til håndgribelige værdier, man kan relatere til, siger Lone Feifer, som er arkitekt og programleder af Velux Gruppens Healthy Buildings Day.

Sunde bygninger i fokus
Arrangement tiltrak eksperter fra hele verden, og er ifølge Velux det eneste forum, som undersøger dagslysets betydning i bygninger, og hvordan design af sunde bygninger kan være en hjørnesten for virksomheder.

Rapporten tager temperaturen på nutidens boliger, og afslører blandt andet, at Portugal og Cypern topper listen over helbredsskadelige boliger med over 50 pct. af børnene i farezonen, mens Kroatien og Finland med lige omkring 20 pct. af børn i sundhedsrisiko, har mest styr på indeklimaet. Danmark ligger med 32 pct. i midterfeltet, fortæller rapporten, der også har trukket friske tal fra WHO og Europakommissionen.

Vicedirektør Morten Chrone fra HusCompagniet var i Paris for at deltage i debatten sammen med husbyggere fra hele Europa.

Hans virksomhed er til stede i både Danmark, Sverige og Tyskland og har opført mere end 20.000 huse over hele Danmark.

Han siger til Licitationen, at en bolig med god ventilation og et fint lysindfald ikke må undervurderes.

- Det løfter hele familiens livskvalitet. Komfort og velvære er vigtigt for mange husejere. Ofte bliver gode dagslysforhold og en sund ramme for familiens liv nævnt som afgørende for et godt liv. Men jeg oplever også, at det fortsat er køkke- og badeværelseskvaliteten, mange lægger vægt på. Kunderne tror, at det er alt for dyrt for eksempel at prioritere godt dagslysindfald og ventilation via ovenlysvinduer i boligen, men de kan også blive positivt overraskede, når vi får lagt priserne sammen, siger han til Licitationen.

At genopfinde Paris
En af de danske hovedtalere i Paris var landskabsarkitekt og partner i SLA, Rasmus Astrup. Som Arkbyg beskrev i sidste nummer er han aktuel med landskabsdesignet til skibakken på den netop åbnede Amager Bakke.

SLA har i konkurrence med nogle af verdens største tegnestuer vundet flere parisiske opgaver, der blandt andet handler om at give indbyggerne, også i områder præget af trafikstøj og nedslidte boliger, mere livskvalitet. Det sker via grønne områder og mere beplantning på og omkring bygningerne.

- I Frankrig hedder projektet jo "lad os genopfinde Paris", og et af omdrejningspunkterne er, at der alene i Europa dør op mod 800.000 mennesker af luftforurening. Det har vi adresseret med projektet, der løftede os til et helt andet niveau, siger han til Licitationen - Byggeriets Dagblad.

Han tilføjer, at hvis man som dansk arkitekt er heldig, kan man komme ud og berige andre.

- For vores fokus på godt indeklima og at lukke dagslys ind i bygningerne er stærkt i Danmark, men vi bliver også selv beriget. Der går en læring begge veje, både fra Tingbjerg og Gellerup, for eksempel, til Detroit og Paris - og omvendt, siger han til Licitationen. ///

Læs mereEn sund bolig kan forlænge dit liv

Artiklen er en del af temaet arkbyg.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.203